Biserica unitariană din Firtănuș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica unitariană din Firtănuș (aprilie 2021)
Bustul lui Mihály Gálffy (1817-1854)

Biserica unitariană din Firtănuș este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Firtănuș; comuna Avrămești, județul Harghita. Se remarcă prin stilul arhitectural secession, diferit de cel al bisericilor unitariene din regiune.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Firtănuș (în maghiară Firtosmartonos) este un sat în comuna Avrămești din județul Harghita, Transilvania, România. A fost menționat pentru prima oară în anul 1473, iar în 1497 apare cu denumirea Martonosfalva[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

Credincioșii catolici din perioada medievală au devenit unitarieni în timpul Reformei.

Este a patra biserică a localității, prima fusese construită în anul 1751. Cea de a doua a fost construită în 1794, dar după numai trei decenii era deja ruinată. Construcția din piatră a celei de a treia biserici a început în anul 1826, însă datorită dificultăților finnciare a fost finalizată abia în 1834. Datorită alunecărilor de teren, biserica și turnurile sale nu au rezistat decât două decenii. În anul 1860 turnurile s-au dărâmat, între 1861 și 1893 s-au făcut reparații la turnuri de patru ori, iar în cele din urmă, în 1903 biserica a fost demolată. Orga bisericii, construită în 1865, a fost salvată și mutată în biserica actuală.

Ridicarea actualei biserici a fost terminată în anul 1906, proiectul fiind realizat de faimosul arhitect din Cluj Pákei Lajos. După modelul acestei biserici a fost construită și biserica unitariană din Odorheiu Secuiesc[2].

În fața bisericii se află bustul lui Gálffy Mihály (1817-1854), originar din Firtănuș, martir al secuilor, executat de austrieci pentru participarea la Complotul lui Makk.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 94. FIRTOSMARTONOS | Tündérkert | Reference Library, translate.google.com 
  2. ^ panou informativ CJ Harghita

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica unitariană din Firtănuș