Biserica romano-catolică din Zetea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica romano-catolică din Zetea (august 2021)

Biserica romano-catolică din Zetea este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Zetea, comuna Zetea, județul Harghita. Are hramul „Înălțarea Sfintei Cruci[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Zetea (în maghiară Zetelaka) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, Transilvania, România. Menționat pentru prima oară în 1566, cu denumirea Zetelaka[2].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În evul mediu populația din Zetea era de religie catolică. Aici protestantimul nu a avut succes, numeroasa populație a satului fiind și în prezent de confesiune catolică. Biserica medievală a fost incendiată în 1661 de tătari și renovată în 1663. În 1755 a fost lărgită, dar în 1896 s-a hotărât construirea unei biserici noi. Biserica a fost construită între anii 1912-1914, după planurile arhitectului Károly Haberstumph. Este cea mai mare biserică din regiune, având trei nave și o capacitate de peste 1000 de persoane. Turnul are o înălțime de 45 m[3]. În 1717 în Zetea s-au deschis porțile școlii catolice, care a fost naționalizată în 1948. Clădirea cu etaj a fost demolată și în loc a fost construită actuala clădire a liceului, ce poartă numele preotului franciscan dr. Fortunát Boros.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Zetea :: Biserica Catolica”. BISERICI.org. 
  2. ^ „Zetea - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Reference Library”. www.arcanum.com. 
  3. ^ WR. „Biserica catolica, Zetea (DN13a Balauseri-Miercurea Ciuc)”. www.welcometoromania.ro. 

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica romano-catolică din Zetea