Cetatea Greavilor din Gârbova

45°51′37″N 23°43′28″E (Cetatea Greavilor din Gârbova) / 45.86028°N 23.72444°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cetatea Greavilor din Gârbova
Cetatea Greavilor din Gârbova
Cetatea Greavilor din Gârbova
Poziționare
Cetatea Greavilor din Gârbova se află în România
Cetatea Greavilor din Gârbova
Cetatea Greavilor din Gârbova
Coordonate45°51′37″N 23°43′28″E ({{PAGENAME}}) / 45.86028°N 23.72444°E
LocalitateGârbova
ComunăGârbova
ȚaraRomânia
Edificare
basilică romană modificată în stil goticfortificată
Tipdefensivă
Data începerii construcțieisecolul al XIII-lea
MaterialeConstrucție de piatră
Clasificare
LMIAB-II-m-A-00222
Turnul-clopotniță (fostul donjon) și incinta fortificată, de formă aproape pătrată, cu o grosime de 1,20m

Cetatea Greavilor din Gârbova a fost construită în centrul localității de către greavul sas Herbord de Wrbow, în a doua parte a secolului al XIII-lea. Este monument istoric cod LMI AB-II-a-A-00222.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Denumirea Gârbova provine din limba slavonă, iar comuna este numită în maghiară Szászorbó, și în germană Urwegen. Localitatea este situată în partea sud-estică a județului Alba, la poalele Munților Cindrel, 25 de km distanță de orașul Sebeș. Așezarea de la Gârbova a fost constituită de sașii chemați aici de regele Géza I al Ungariei (1141-1161) pentru a apăra granițele voievodatului. Cetatea a fost construită în centrul localității de către greavul sas Herbord de Wrbow, în a doua parte a secolului al XIII-lea. Reședința nobiliară era fortificată cu un zid care delimita o incintă circulară și dispunea de un donjon romanic.

În secolul al XV-lea cetatea este vândută, devenind proprietatea comunității. Donjonul romanic a fost transformat în turn-clopotniță, i s-a adăugat o nouă incintă fortificată și a fost construit un turn de poartă cu două etaje, numit și „turnul slăninilor”.

În timpul înaintării spre Alba Iulia a oștilor lui Mihai Viteazul, în anul 1599, după victoria de la Șelimbăr, ca urmare a faptului că populația Gârbovei s-a opus rechizițiilor impuse de starea de război, a fost trimis un detașament de soldați, prilej cu care fortificația a suferit mari pierderi. Abia în 1625 locuitorii au refăcut-o și au restaurat biserica din centrul satului.

Între anii 1657-1661 așezarea este devastată de oastea turcească. Pentru ultima dată, cetatea Gârbovei a fost asediată și cucerită în timpul revoltei curuților din anul 1703.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & fortresses in Transylvania: Alba County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Alba. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-06143-3 Verificați valoarea |isbn=: checksum (ajutor). 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]