Biserica reformată din Recea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Turn clopotniță de lemn
Poziționare
Localitatesat Recea, comuna Vârșolț
Țara România
Adresa217
Edificare
Data finalizării1754
Clasificare
Cod LMISJ-II-m-A-05105
Biserica reformată din Recea (aprilie 2017)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Recea

Biserica reformată din Recea este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Recea, comuna Vârșolț, județul Sălaj. Clopotnița de lemn a bisericii este monument istoric cod LMI SJ-II-m-A-05105[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Recea (în maghiară Krasznarécse) este un sat în comuna Vârșolț din județul Sălaj, Transilvania, România. A fost menționat pentru prima oară în 1270-1272, cu denumirea Rechie[2].

Biserica[modificare | modificare sursă]

A fost la începuturi biserică catolică, în ciuda numeroaselor transformări, la sanctuar se mai pot observa elemente ale stilului gotic. Biserica nu avea turn doar o clopotniță, construită în apropiere. Pe una din grinzile ei e trecut anul 1754 și numele celor care au construit-o: Pap Tamás și Nagy Miháj.

În clopotniță a rămas clopotul mare de 250 kg, turnat în anul 1701 la comanda moșierului Guti Farkas. Clopotul mic, turnat în 1524, se află în biserică, lângă amvon. A fost rechiziționat în primul război mondial, dar nu a fost topit și a fost ulterior recuperat.

În loc de orgă se folosește un armoniu Zimmermann construit la începutul secolului XX la Bratislava. Singura fereastră gotică care s-a mai păstrat se află pe peretele sud-estic al bisericii[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Recea | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Kézikönyvtár (în maghiară), www.arcanum.com 
  3. ^ WR, Biserica reformata, Recea (DN1h Rastoci-Alesd), www.welcometoromania.ro 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]