Biserica reformată din Eliseni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată din Eliseni (aprilie 2019)

Biserica reformată din Eliseni este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul satului Eliseni, comuna Secuieni, județul Harghita. A fost construită în secolul al XIX-lea, pe locul bisericii medievale.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Eliseni (în maghiară Székelyszenterzsébet) este un sat în comuna Secuieni din județul Harghita, Transilvania, România. A fost menționat pentru prima oară în anul 1333 în lista dijmelor papale ca villa Sance Elysabeth[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica medievală era închinată Sfintei Elisabeta, Balázs Orbán în descrierea bisericii o atribuie perioadei Goticului târziu și menționează anul 1402 (Anno Domini millesimo CCCCII) inscripționat pe una din pietrele sanctuarului, singurul care își păstrase forma inițială și două din ferestrele sale arcuite. A fost ridicată ca biserică romano-catolică, dar odată cu răspândirea Reformei, locuitorii s-au înpărțit între calvinism și unitarianism. După un conflict îndelungat biserica a fost atribuită reformaților în 1639.

Turnul a fost construit în anul 1785. Biserica se afla într-o stare avansată de degradare, apăruseră fisuri în pereți, înmormântările în criptă fiind interzise din anul 1802. În 1867 s-a hotărât construirea unei noi biserici pe același amplasament, turnul fiind păstrat. Demolarea s-a făcut în anul 1870, iar noua biserică a fost terminată în anul 1872.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 64. SZÉKELYSZENTERZSÉBET | Tündérkert | Kézikönyvtár (în maghiară), www.arcanum.com 

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Eliseni