Cheie de boltă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheie de boltă sculptată în Biserica Fecioarei Maria din Chełmno, Polonia

În arhitectură, cheia de boltă reprezintă piatra din vârful unui arc arhitectural, fiind simultan elementul de susținere al întregii structuri, fără de care aceasta ar colapsa. Toate pietrele care alcătuiesc muchiile de îmbinare ale cheii de boltă suportă la rândul lor o parte a greutății structurii. Arcurile arhitecturale construite fără un element central de îmbinare de tipul cheii de boltă se numesc arcuri false sau arcuri consolă.

O cheie de boltă având semne pe ea a fost folosită ca logo al companiei de cale ferată Pennsylvania Railroad, care a fost operațională de-a lungul zonelor Northeastern și Midwestern din Statele Unite, nu întâmplător deoarece statul Pennsylvania a fost cunoscut încă de la începutul secolului al 19-lea sub numele de [The] "Keystone state", în română "Statul cheie de boltă".

În Biblie, parabola care se referă la "piatra pe care constructorii au refuzat-o" este "o piatră esențială" sau o piatră care era "cheia de boltă" a construcției. Nu există o altă traducere mai exactă a expresiei originare, care avea același înțeles și structură idiomatică în arameică, ebraică și greaca veche.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cheie de boltă

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]