Sari la conținut

Wikipedia:Nereguli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Această pagină se dorește un ghid pentru cei care vor să semnaleze comunității nereguli pe care le-au găsit în Wikipedia. Secțiunile de mai jos explică procedura de urmat în fiecare situație. În cazul când nu găsiți aici soluția la problema pe care vreți s-o semnalați, puteți pune întrebări la Cafenea sau face o reclamație. Pentru chestiuni care privesc un singur articol puteți folosi de asemenea pagina de discuții a articolului respectiv.

Articole scrise în alte limbi[modificare sursă]

Toate articolele din acest proiect Wikipedia trebuie scrise în limba română. Dacă totuși ați găsit un articol scris parțial sau în întregime în altă limbă, semnalați acest lucru în modul următor. Modificați articolul și introduceți la începutul lui formatul acesta:

{{detradus|engleză}}

unde puteți înlocui cuvântul „engleză” cu numele limbii străine respective, scris corect, cu diacriticele necesare. Procedând astfel, articolul va apărea automat la Categorie:Articole care au nevoie de traducere, unde utilizatorii care doresc să contribuie prin traduceri îl vor putea găsi.

Note:

  • Dacă articolul cuprinde fragmente de text în mai multe limbi străine introduceți formatul „detradus” astfel {{detradus|engleză|franceză}} sau {{detradus|engleză|franceză|spaniolă}}
  • Dacă nu recunoașteți limba străină respectivă încercați s-o identificați folosind îndrumările de la Language recognition chart (în engleză). În cazul când și această încercare eșuează scrieți formatul „detradus” astfel: {{detradus|?}}, cu semnul întrebării în locul numelui limbii.

Articole al căror punct de vedere nu este neutru[modificare sursă]

Dacă citind un articol Wikipedia observați atitudinea părtinitoare a autorilor, neglijarea evidentă a unor puncte de vedere viabile, exprimări tendențioase sau orice alte aspecte care contravin cu politica oficială Wikipedia referitoare la punctul de vedere neutru, puteți semnala această problemă în modul următor. Modificați articolul și introduceți la începutul lui formatul

{{PDVN}}

Această declarație are efectul de a afișa o casetă de avertizare în articol și în același timp de a introduce automat articolul respectiv în categoria Dispute PDVN, unde va putea fi găsit de utilizatorii care contribuie prin rezolvarea acestui gen de dispute.

Avertismentul acesta are sens numai dacă pagina de discuții conține critici privind obiectivitatea articolului. Dacă nu există asemenea discuții, utilizatorul care a introdus formatul trebuie să explice în pagina de discuții ce anume este în neregulă cu articolul.

Articole care par să conțină cercetare originală[modificare sursă]

Articolele Wikipedia nu pot cuprinde decât informații care au intrat deja în cultura universală și nu pot găzdui teorii sau opinii personale ale editorilor, rezultate ale unor cercetări care nu au fost publicate și acceptate de comunitatea științifică sau orice alte afirmații care contravin politicii oficiale Wikipedia formulate la pagina Fără cercetare originală. Dacă totuși găsiți un articol care pare să conțină asemenea afirmații, semnalați problema modificând articolul și introducând la începutul lui formatul

{{original}}

Aceasta are ca efect plasarea unei etichete de avertizare la articolul respectiv și includerea lui automată în Categorie:Articole suspectate de cercetare originală, unde va putea fi găsit de ceilalți utilizatori.

Articole care nu precizează sursele[modificare sursă]

Orice informație găsită în articolele Wikipedia trebuie să fie verificabilă, în sensul că originea informațiilor trebuie să fie menționată. Dacă ați găsit într-un articol Wikipedia afirmații care sunt de natură să necesite citarea surselor bibliografice din care provin și dacă aceste surse nu sunt menționate în articol (de obicei într-o secțiune separată la sfârșit, dar uneori și în corpul articolelor), puteți semnala această lipsă prin includerea în articol, la început, a formatului

{{referințe}}

care are efectul de a marca articolul cu o etichetă de avertizare și de a-l include în categoria Articole cu suport bibliografic necorespunzător.

Pentru a marca o afirmație sau un paragraf din tot articolul se folosește formatul

{{necesită citare}}

plasat la sfârșitul frazei sau paragrafului în cauză. Și acest format include articolul în aceeași categorie de articole care necesită suport bibliografic.

Articole sau imagini care încalcă drepturile de autor[modificare sursă]

Wikipedia dorește să respecte drepturile de autor. Dacă totuși depistați fragmente considerabile de text sau alte materiale copiate din surse care nu precizează explicit că permit folosirea acelor materiale în orice scop, atunci introduceți la începutul paginii formatul

{{copyvio|sursă}}

unde în loc de „sursă” scrieți adresa URL a sitului sau titlul publicației de unde provine materialul. (Dacă adresa URL conține semnul egal = atunci trebuie folosită o altă sintaxă, v. Format:Copyvio). Persoana care a introdus materialul copiat are la dispoziție șapte zile pentru a se justifica. În lipsa unei explicații pertinente materialul va fi șters.

Observație: informația pură nu poate fi protejată, deci prin reformularea unui text protejat informațiile conținute pot fi preluate legal la Wikipedia.

Articole scurte („cioturi”)[modificare sursă]

Vezi Wikipedia:Ciot.

Articole scrise fără diacritice[modificare sursă]

Vezi Wikipedia:Diacritice.

Articole care trebuie șterse[modificare sursă]

Vezi Format:Șterge.

Articole scrise altfel decât în stilul Wikipedia[modificare sursă]

Vezi Wikipedia:Wikizare.

Articole care necesită atenția unui expert[modificare sursă]

Articolele care necesită corectări sau completări, dar prin natura subiectului lor aceste operații pot fi făcute numai de specialiști, se pot marca introducând la începutul lor formatul

{{expert}}

Aceasta face ca articolele în cauză să fie incluse automat în Categorie:Articole care necesită atenția unui expert.