Pipera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pipera
—  District  —
Map
Pipera (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°30′00″N 26°08′00″E ({{PAGENAME}}) / 44.5°N 26.13333333°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Ilfov county CoA.png Ilfov
OrașROU IF Voluntari CoA.jpg Voluntari

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Pipera este un cartier al orașului Voluntari, cartier situat în vecinătatea sectoarelor 1 și 2 ale Bucureștiului. Este separat de restul orașului Voluntari printr-o zonă parțial împădurită, traversată de autostrada București–Ploiești.

Principalele artere ale cartierului sunt Bulevardul Pipera (fost șoseaua Pipera-Tunari), care se suprapune peste DJ200B, un drum județean care leagă Bucureștiul de satele comunelor Tunari și Balotești; și strada Erou Iancu Nicolae, care pornește din Bulevardul Pipera și duce spre vest către București, în zona Grădinii Zoologice Băneasa și a Academiei de Poliție.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Biserica Sf. Ilie din Pipera, menționată în Marele Dicționar Geografic al României din 1898

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pipera (denumit și Tătărani) era sat al comunei Băneasa-Herăstrău din plasa Dâmbovița a județului Ilfov, și avea 122 de locuitori; aici existau o moară de treierat și o biserică cu hramul Sfântul Ilie.[1] Mai târziu, în 1925, satul este consemnat ca parte a comunei Colentina-Fundeni din plasa Pantelimon a aceluiași județ.[2] Ulterior, după ce mare parte din comuna Colentina a fost inclusă în București, Pipera a fost desființată ca localitate de sine stătătoare și inclusă în satul și comuna Voluntari, comună devenită oraș în 2004.

În perioada post-revoluție a devenit dintr-un sat mic înconjurat de pășuni, de la marginea Bucureștiului, unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidențiale.[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Pipera (Tătărani)” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 721. 
  2. ^ „Comuna Colentina-Fundeni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]