Sari la conținut

Pipera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pipera
—  district  —
Map
Pipera (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°30′00″N 26°08′00″E ({{PAGENAME}}) / 44.5°N 26.13333333°E

Țară România
Județ Ilfov
Oraș Voluntari

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Pipera este un cartier al orașului Voluntari, cartier situat în vecinătatea sectoarelor 1 și 2 ale Bucureștiului. Este separat de restul orașului Voluntari printr-o zonă parțial împădurită, traversată de autostrada București–Ploiești.

Principalele artere ale cartierului sunt Bulevardul Pipera (fost șoseaua Pipera-Tunari), care se suprapune peste DJ200B, un drum județean care leagă Bucureștiul de satele comunelor Tunari și Balotești; și strada Erou Iancu Nicolae, care pornește din Bulevardul Pipera și duce spre vest către București, în zona Grădinii Zoologice Băneasa și a Academiei de Poliție.

Biserica Sf. Ilie din Pipera, menționată în Marele Dicționar Geografic al României din 1898

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pipera (denumit și Tătărani) era sat al comunei Băneasa-Herăstrău din plasa Dâmbovița a județului Ilfov, și avea 122 de locuitori; aici existau o moară de treierat și o biserică cu hramul Sfântul Ilie.[1] Mai târziu, în 1925, satul este consemnat ca parte a comunei Colentina-Fundeni din plasa Pantelimon a aceluiași județ.[2] Ulterior, după ce mare parte din comuna Colentina a fost inclusă în București, Pipera a fost desființată ca localitate de sine stătătoare și inclusă în satul și comuna Voluntari, comună devenită oraș în 2004.

În perioada post-revoluție a devenit dintr-un sat mic înconjurat de pășuni, de la marginea Bucureștiului, unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidențiale.[necesită citare]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Pipera (Tătărani)” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 721. 
  2. ^ „Comuna Colentina-Fundeni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]