Comuna Tunari, Ilfov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tunari
—  comună  —

Stemă
Stemă
Tunari se află în România
Tunari
Tunari
Tunari (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°33′27.4″N 26°8′20.5″E ({{PAGENAME}}) / 44.557611°N 26.139028°E

Țară România
Județ Ilfov

SIRUTA105570

ReședințăTunari
ComponențăTunari, Dimieni

Guvernare
 - primar al comunei Tunari[*]Cristian Niculae[*][3] ( PSD, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total32 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 5336 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal077180[4][5][6][7]

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Tunari (în trecut, Tunari-Dimieni) este o comună în județul Ilfov, Muntenia, România, formată din satele Dimieni și Tunari (reședința).

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în centrul județului, la nord de București și la est de Otopeni, pe malurile râului Pasărea care izvorăște din apropierea comunei, de lângă aeroportul Henri Coandă. Prin comună trece șoseaua județeană DJ100, care o leagă spre vest de Otopeni (unde se termină în DN1) și spre est de Ștefăneștii de Jos, Afumați (unde se intersectează cu DN2), Găneasa, Brănești (unde se intersectează cu DN3) și mai departe în județul Călărași de Fundeni. La Tunari, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ200B, care o leagă spre nord de Balotești (unde se termină în DN1) și spre sud de Voluntari și București (zona Pipera). Pe la limita de sud a comunei trece șoseaua de centură a Bucureștiului, cu care se intersectează DJ200B.

Pe la limita nordică a comunei trece calea ferată București–Urziceni, pe care comuna nu este deservită de nicio stație, cele mai apropiate fiind Balotești și Căciulați.

Comuna Tunari detine o suprafata de 2.981 ha teren agricol din care 2.423 ha teren arabil. Suprafata totala a intravilanului comunei este de 558 ha.

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a comunei Tunari

     Români (85,11%)

     Romi (8,41%)

     Necunoscută (6,05%)

     Altă etnie (0,41%)
Componența confesională a comunei Tunari

     Ortodocși (91,88%)

     Necunoscută (6,14%)

     Altă religie (1,96%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Tunari se ridică la 5.336 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.804 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (85,12%), cu o minoritate de romi (8,41%). Pentru 6,05% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,89%). Pentru 6,15% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[8]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Tunari este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Cristian Niculae[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[9]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Alianța Social Liberală7       
Partidul Național Liberal6       
Uniunea Salvați România2       

Istorie[modificare | modificare sursă]

Potrivit unei legende locale, pastrata din generatie in generatie, localitatea si-a luat numele de la o veche fabrica de tunuri de ciresari, construita nu departe de soseaua de Centura a capitale

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tunari-Dimieni, făcea parte din plasa Dâmbovița a județului Ilfov și era formată, ca și astăzi, din satele Tunari și Dimieni, cu o populație totală de 1638 de locuitori, ce trăiau în 371 de case. În comună funcționau o școală mixtă, o moară cu aburi, două mașini de treierat și 3 biserici (2 în Tunari și una în Dimieni).[10] În 1925, comuna avea aceeași compoziție și făcea parte din plasa Băneasa a aceluiași județ, având 2416 locuitori.[11]

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul 1 Mai al orașului republican București, din care a făcut parte până în 1968, când a trecut din nou la județul Ilfov și a luat numele actual de Tunari.[12] În 1981, comuna a fost arondată Sectorului Agricol Ilfov din subordinea municipiului București,[13] sector devenit în 1997 județul Ilfov.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Nouă obiective din comuna Tunari sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monumente de interes local. Cinci dintre ele sunt situri arheologice — situl arheologic din colțul nord-estic al aeroportului Henri Coandă, aflat lângă Dimieni cuprinde o așezare daco-romană și o așezare cu necropolă de incinerație datând din secolele al II-lea–I î.e.n.; situl aflat la nord de același aeroport cuprinde așezări din epoca geto-dacică, Epoca Bronzului, precum și o așezare și o necropolă din secolul al XVII-lea; alte trei situri arheologice ample se află în zona satului Tunari.

Drept monumente de arhitectură sunt clasificate biserica „Sfântul Nicolae” a fostei curți boierești a postelnicului Constantin Cantacuzino din Tunari, ridicată în 1742 și reconstruită în 1890; precum și fortul 4 Tunari și bateria intermediară 4–5 Tunari, ambele parte a vechiului sistem de fortificații din jurul Bucureștiului. Monumentul eroilor din Primul Război Mondial de lângă primăria din satul Tunari constituie un monument de for public.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
 4. ^ http://comuna.info/coduri-postale-tunari-if/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ https://www.coduripostale.ro/Ilfov/Tunari/zip-077180, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ https://www.coduripostale.com/cod-077180, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ https://coduripostaleok.ro/ilfov/tunari-if  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Tunari-Dimieni” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 659. 
 11. ^ „Comuna Tunarii-Dimieni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 12. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 13. ^ „Decretul nr. 15 din 23 ianuarie 1981 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Comuna Tunari, Județul Ilfov: cercetări istorice și arheologice secolele XVI - XIX, Ed. AGIR, 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]