Bragadiru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Bragadiru (dezambiguizare).
Bragadiru
—  oraș  —
Primăria orașului Bragadiru
Primăria orașului Bragadiru
Stemă
Stemă
Bragadiru se află în România
Bragadiru
Bragadiru
Bragadiru (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°21′N 25°58′E ({{PAGENAME}}) / 44.350°N 25.967°E

Țară România
Județ Ilfov

SIRUTA179221

ReședințăBragadiru[*]
ComponențăBragadiru[*]

Guvernare
 - primar al orașului Bragadiru[*]Gabriel Lupulescu[*][3] (PNL, )

Suprafață[1][2]
 - Total21,79 km²

Populație (2021)
 - Total40.080 locuitori
 - Densitate374,71 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Bragadiru
Poziția localității Bragadiru
Poziția localității Bragadiru

Bragadiru este un oraș în județul Ilfov, Muntenia, România. Localitatea se află în vecinătatea sud-vestică a municipiului București, la ieșirea către Alexandria, fiind un oraș-satelit al Capitalei. Conform recensământului din anul 2011, Bragadiru are o populație de 15.329 de locuitori,[4] fiind al cincilea centru urban al județului Ilfov din punct de vedere demografic, după Voluntari, Pantelimon, Buftea și Popești-Leordeni. Conform recensământului din 2022 are o populație de 40.080 locuitori.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Orașul este așezat în partea de sud-vest a județului, la sud-vest de București, pe malurile râului Ciorogârla. El este traversat de șoseaua națională DN6, care leagă Bucureștiul de Alexandria și mai departe de Craiova și Timișoara până la granița cu Ungaria de la Cenad. Acest drum se intersectează la Bragadiru cu șoseaua județeană DJ401A, care duce spre nord-vest la Domnești, Ciorogârla și mai departe în județul Giurgiu la Bolintin-Vale; și spre sud-est la Măgurele, Jilava (unde se intersectează cu DN5) și Vidra.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Bragadiru purta numele de Bragadiru-Bulgaru, fiind o comună rurală din componența plășii Sabarul din județul Ilfov, comună formată din satele Bragadiru, Bulgarul și Cornetu-Glogoveanu, totalizând 1061 de locuitori și 187 de case. În comună funcționau o moară cu apă, o fabrică de spirt și una de făină (ambele deținute de Dumitru Marinescu-Bragadiru), o școală mixtă frecventată de 34 de elevi (din care 9 fete) și o biserică ortodoxă aflată în satul Bragadiru.[5][6] În 1925, comuna purta numele de Bragadiru, făcând parte din plasa Domnești a aceluiași județ și fiind formată din satele Bragadiru, Bulgaru și Lupeasca, cu o populație de 1499 de locuitori[7]

În 1950, comuna a fost inclusă în raionul V.I. Lenin al orașului republican București, când a devenit comună suburbană a municipiului București, formată doar din satul Bragadiru (satul Bulgaru a fost desființat cu această ocazie și inclus în satul Bragadiru).[8] În 1981, comuna Bragadiru a fost arondată Sectorului Agricol Ilfov aflat în subordinea municipiului București,[9] sector devenit în 1997 județul Ilfov. În 2005, comuna Bragadiru a fost declarată oraș.[10]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a orașului Bragadiru

     Români (79,77%)

     Alte etnii (0,88%)

     Necunoscută (19,35%)
Componența confesională a orașului Bragadiru

     Ortodocși (74,74%)

     Alte religii (4,05%)

     Necunoscută (21,22%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Bragadiru se ridică la 40.080 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 15.329 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (79,77%), iar pentru 19,35% nu se cunoaște apartenența etnică.[11] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (74,74%), iar pentru 21,22% nu se cunoaște apartenența confesională.[12]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Bragadiru este administrat de un primar și un consiliu local compus din 19 consilieri. Primarul, Gabriel Lupulescu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[13]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal8        
Partidul Mișcarea Populară4        
Uniunea Salvați România4        
Alianța Social Liberală2        
Partidul PRO România1        

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Cinci obiective din orașul Bragadiru sunt incluse în Lista monumentelor istorice din județul Ilfov. Patru dintre ele sunt situri arheologice — cel de „La Moară”, de la „Stația de Epurare”, altul pe malul stâng al Ciorogârlei lângă cărămidărie și altul tot pe malul stâng al Ciorogârlei, la 1 km aval de șoseaua națională.

Al cincilea este monumentul ce folosește elemente din crucea comemorativă ridicată în memoria victimelor Primului Război Mondial, clasificat ca monument de for public.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Organizarea administrativă a județului Ilfov”. CJ Ilfov. Accesat în . 
 2. ^ „Comunicat de presă privind rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor – 2011” (PDF). INSSE Ilfov. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale parțiale din 27 iunie 2021, Biroul Electoral Central, accesat în  
 4. ^ a b „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 5. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bragadirul-Bulgarul” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 586. 
 6. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bragadirul, sat, face parte din com. rur. Bragadirul-Bulgarul” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 586. 
 7. ^ „Comuna Balotești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 8. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 9. ^ „Decretul nr. 15 din 23 ianuarie 1981 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Legea nr. 415 din 29 decembrie 2005, pentru declararea comunei Bragadiru, județul Ilfov, oraș”. Camera Deputaților din România. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 12. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
 13. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Programul monografiei unei comune rurale, și monografia comunei rurale Bragadiru-Bulgar din plasa Sabaru județul Ilfov, A. V. Gǐde, Editura Institutul de arte grafice și Editura "Minerva", 1905

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bragadiru