Berceni, Ilfov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Berceni.
Berceni
—  comună  —
Berceni se află în România
Berceni
Berceni
Berceni (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°18′59.6″N 26°11′8″E ({{PAGENAME}}) / 44.316556°N 26.18556°E

Țară România
Județ Ilfov


ReședințăBerceni[*]
ComponențăBerceni[*]

Guvernare
 - primar al comunei Berceni[*]Covrigea Gheorghe[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total24,5 km²

Populație (2021)
 - Total13.766 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal077020

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Berceni (în trecut, și Berceni-Dobreni) este o comună în județul Ilfov, Muntenia, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se găsește în sudul județului, lângă București. Este traversată de șoseaua județeană DJ401, care o leagă spre nord de București și spre sud de Vidra și mai departe de comunele Vărăști și Hotarele (unde se termină în DN5A), ambele din județul Giurgiu.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Berceni

     Români (87,37%)

     Alte etnii (0,77%)

     Necunoscută (11,86%)
Componența confesională a comunei Berceni

     Ortodocși (83,53%)

     Alte religii (2,98%)

     Necunoscută (13,49%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Berceni se ridică la 13.766 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 5.942 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (87,37%), iar pentru 11,86% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,53%), iar pentru 13,49% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Berceni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Covrigea Gheorghe[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal7       
Alianța Social Liberală6       
Uniunea Salvați România2       

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Berceni făcea parte din comuna Bobești-Bălăceanca, o comună mare din plasa Dâmbovița a județului Ilfov, comună formată (în afara satului Berceni) din localitățile Bălăceanca, Bobești, Berceni, Glina-Gherman (reședința), Glina-Macri, Manolache, Potoceanca și Șerbănești. [6] După câțiva ani, în 1925, satul se regăsea într-o comună separată, denumită Berceni-Dobreni, formată din satele Bercenii-Dobreni și Berceni (cu o populație de 2108 locuitori), arondată plășii Vidra din același județ.[7] În 1950, comuna a fost inclusă în raionul Nicolae Bălcescu al orașului republican București, din care a făcut parte până în 1968, când a fost arondată județului Ilfov, reînființat. În 1981, a avut loc o nouă ajustare a organizării administrativ-teritoriale, iar comuna Berceni a fost transferată județului Giurgiu, pentru ca la scurt timp să fie transferată Sectorului Agricol Ilfov din subordinea municipiului București,[8] sector ce avea să devină județul Ilfov în 1998.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Singurul obiectiv din comuna Berceni inclus în lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monument de interes local este fosta curte boierească de la Berceni, datând din 1882 și cuprinzând ruinele unor case boierești și biserica „Sfântul Nicolae”. Acest ansamblu este clasificat drept monument de arhitectură.

Transport[modificare | modificare sursă]

Transport feroviar[modificare | modificare sursă]

Comuna dispune de o stație de cale ferată. Înainte de 1967 linia era folosită pentru transportul de călători, pe o rută aproximativ paralelă cu Șoseaua de centură: Glina - Popești-Leordeni - Berceni. Acum linia este folosită ocazional pentru traficul de marfă pentru fabricile din zonă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  6. ^ Lahovari, George Ioan (). „Bobești-Bălăceanca” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 481. 
  7. ^ „Comuna Berceni-Dobreni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  8. ^ „Istoria județului Ilfov”. Camera de Comerț și Industrie Ilfov. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]