Diana Iovanovici-Șoșoacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diana Iovanovici-Șoșoacă
Date personale
Născută (48 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Română
Ocupațiepoliticiană
avocată Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba engleză Modificați la Wikidata
Senatoare a României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaIași[*]
Legislaturălegislatura 2020–2024

Partid politicPartidul S.O.S. România
IdeologieRusofilie Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Româno-Americană

Diana Iovanovici-Șoșoacă (n. , București, România) este o avocată română, senatoare în legislatura 2020-2024, afiliată partidului S.O.S. România.[2] Este cunoscută pentru mesajele ei anti-vacciniste, anti-europene[3] și pro-ruse.[4][5] În 2021 a fost exclusă din partidul AUR din motive de indisciplină [6].

Familia[modificare | modificare sursă]

Diana Șoșoacă este căsătorită cu Dumitru-Silvestru Șoșoacă și are doi copii [7]. Aceasta a mai avut două mariaje anterioare.[8]

Viața[modificare | modificare sursă]

Diana Șoșoacă a declarat că este originară din Macedonia, din Skopje, unde sunt bunicii ei paterni[8]. Diana Șoșoacă are o experiență îndelungată în domeniul avocaturii și a absolvit un master în dreptul afacerilor. A fost consilier personal pe probleme juridice al ministrului delegat pentru comerț, Eugen Dijmărescu. Pentru o scurtă perioadă lucrat în Canada la Ministerul Justiției, dar a ales să se întoarcă în țară [8].

Controverse[modificare | modificare sursă]

Senatoarea a fost exclusă din grupul parlamentar al partidului AUR pe data de 10 februarie 2021.[9] La acel moment, Ninel Peia, președintele Partidului Neamului Românesc, a declarat că Șoșoacă ar fi fost aleasă pe listele AUR din partea primului partid, pe baza unui protocol semnat între cele două partide pe 20 octombrie 2020, valabil până pe 7 ianuarie 2021.[10] Senatorii partidului AUR Claudiu Târziu și Sorin Lavric au propus excluderea pentru că Șoșoacă nu urma strategia partidului.[11]

În aprilie 2021 a cerut scuze ambasadei Rusiei pentru că în timpul unui protest a fost afișat un banner amintind de masacrul de la Fântâna Abă din 1941, în care trupele sovietice au ucis mii de români care încercau să treacă din URSS în România [12] [13]. După un an, în aprilie 2022, în timpul războiului din Ucraina, aceasta a acuzat că ucrainenii i-au omorât pe români la Fântâna Albă, o afirmație considerată a fi propagandă pro-rusă. [14]

Pe 12 decembrie 2021, Șoșoacă a fost acuzată de postul italian de televiziune Rai 1 că ar fi sechestrat-o pe cunoscuta jurnalistă Lucia Goracci în urma unui interviu care includea câteva întrebări despre pandemia de COVID-19 pe care Șoșoacă le considera incomode. Ulterior, jurnalista a fost arestată sub acuzații nefondate de furt și încălcare de drept făcute de senatoare, iar Goracci a fost eliberată doar în urma intervenției ambasadei Italiei în România.[15][16][17] Conform declarațiilor senatoarei, situația ar fi degenerat după ce echipa de jurnaliști ar fi refuzat să respecte condițiile prestabilite pentru interviu, ridicând, prin refuzul legitimării, suspiciuni cu privire la identitatea lor.[18]

În aprilie 2022, Diana Șoșoacă, împreună cu alți trei deputați, a mers la ambasada Rusiei din București pentru a-i prezenta ambasadorului poziția de neutralitate a României în războiul declanșat de Rusia după invadarea Ucrainei și pentru a propune începerea negocierilor de pace în cadrul neutral al României. [19] Această acțiune a fost criticată și este în contrast cu poziția oficială a României cu privire la războiul din Ucraina. [20][21]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ - Sinteza activitatii parlamentare în legislatura 2020-prezent 
  2. ^ „Diana Sosoaca a intrat in partidul S.O.S. Romania”. Romania Veche. [nefuncțională]
  3. ^ „„Roexit" | O idee hrănită cu like-uri. Cât de mult a crescut propaganda anti-UE pe Facebook”. Europa Liberă România. Accesat în . Mesajul anti-Europa al Dianei Șoșoacă se amplifică și el spre final de an.
    „Fă, Europo, tu mori, noi înviem și trăim in veacul vecilor! Și cu tine vor muri toți veneticii și trădătorii neamului și țării pe care i-ai cumpărat și i-ai făcut să trădeze! Piei, Fă, Europo! Piei, cu diavolii tăi cu tot! Aici este grădina Maicii Domnului! Pe aici nu se trece!”, arată senatoarea într-o postare din 5 decembrie.
     
  4. ^ „Sosoaca, invitata de onoare la Ambasada Rusiei, de ziua nationala a Rusiei. Ea si-a cerut scuze Rusiei, in calitate de senator al Romaniei, in luna aprilie”. . 
  5. ^ „Diana Șoșoacă, după scandalul din Parlament: "Îmi voi lua inclusiv permis de port-armă. În Rusia e mai multă democrație". 
  6. ^ „Diana Șoșoacă a fost exclusă din partidul AUR din motive de indisciplină. AUR transmite că l-au exclus și pe deputatul Mihai Lasca”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  7. ^ Radan, Daniela (). „Câți copii are Diana Șoșoacă. Senatoarea României are la activ trei căsnicii”. WOWBiz. Accesat în . 
  8. ^ a b c Mădălina Diaconu (). „Diana Șoșoacă, biografie - De câte ori a fost căsătorită avocata?”. BZI.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Diana Șoșoacă, dată afară din grupul AUR. Senatoarea îl acuză pe colegul Sorin Lavric de misoginism”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  10. ^ Florin Pușcaș. „Ninel Peia, președintele partidului din care face parte Diana Șoșoacă: 'Încă mai așteptăm ca AUR să revină la gânduri mai bune'. Știri pe surse. Accesat în . 
  11. ^ Costita, George (). „Diana Șoșoacă, dată afară din grupul AUR. Senatoarea îl acuză pe colegul Sorin Lavric de misoginism”. Digi24. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Proteste anti-restricții - Diana Șoșoacă cere scuze, în calitate oficială, ambasadei Rusiei”. Stiri pe surse. Accesat în . 
  13. ^ „Situație scandaloasă! Diana Șoșoacă a cerut iertare Rusiei, pentru Masacrul de la Fântâna Albă”. Bugetul.ro. . Accesat în . 
  14. ^ Times, Epoch. „Șoșoacă varsă râuri de propagandă pro-rusă după discursul lui Zelenski: "Ucrainenii i-au omorât pe români la Fântâna Albă" | Epoch Times România”. epochtimes-romania.com. Accesat în . 
  15. ^ „De la ce a pornit scandalul dintre Diana Șoșoacă și echipa Rai Uno. Mărturia jurnalistei care a intermediat interviul”. Digi 24. . Accesat în . 
  16. ^ „L'intervista alla senatrice No Vax, poi il "sequestro" della troupe del Tg1. Goracci: "Malmenati". Rai News24 (în italiană). . 
  17. ^ „Continuă scandalul Diana Soșoacă - jurnaliști italieni. Lucia Goracci a făcut acuzații în direct la RAI 1, senatoarea - la tribuna Parlamentului”. stiri.tvr.ro. Accesat în . 
  18. ^ „EXCLUSIV Diana Șoșoacă: Am solicitat poliției să o dea afară pe jurnalista italiană și să-i oprească camera, pentru că nu-i permit să ia imagini cu biroul meu. Poliția a refuzat” (în Romanian). Stiri.tvr.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Diana Șoșoacă, doi deputați ex-AUR și deputatul PSD Dumitru Coarnă au fost în audiență la ambasadorul lui Putin la București”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  20. ^ „Bogdan Aurescu: Vizita celor patru parlamentari români la Ambasada Rusiei nu are valoare oficială”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  21. ^ „Diana Șoșoacă și trei deputați, discuții cu ambasadorul Rusiei. Cristian Pîrvulescu: Un gest de simpatie față de Rusia. Va afecta imaginea României”. RFI România: Actualitate, informații, știri în direct. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]