Robert Oppenheimer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Robert Oppenheimer
JROppenheimer-LosAlamos.jpg
J. Robert Oppenheimer, "părintele bombei atomice"
Date personale
Născut 22 aprilie 1904
New York, SUA
Decedat (62 de ani)
Princeton, New Jersey, SUA
Frați și surori Frank Oppenheimer[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Flag of the United States.svg American
Cetățenie Statele Unite ale Americii[1][2] Modificați la Wikidata
Etnie evreu
evreu așkenaz Modificați la Wikidata
Ocupație fizician teoretician[*]
fizician Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență SUA
Domeniu Analiză matematică
Geometrie diferențială
Instituție Proiectul Manhattan
Universitatea Berkeley, California
Institutul pentru Studii Avansate
Alma Mater Christ's College[*]
Universitatea Harvard[3]
Laboratorul Cavendish[*]
Universitatea Georg-August din Göttingen[3]
Ethical Culture Fieldston School[*]
Universitatea Cambridge  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentru dezvoltarea bombei nucleare
Semnătură
J Robert Oppenheimer signature.svg
Prezență online

J. Robert Oppenheimer[4] n. 22 aprilie 1904, d. 18 februarie 1967 a fost un fizician teoretician evreu-american, cunoscut pentru rolul său ca director al Proiectului Manhattan, efortul din timpul celui de-al doilea război mondial de a dezvolta primele arme nucleare, la laboratorul secret din Los Alamos în New Mexico. Cunoscut ca "părintele bombei atomice," Oppenheimer a fost șocat de puterea criminală a bombei după ce aceasta a fost folosită pentru a distruge orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki. Citând din Bhagavad Gita, el a spus: „Dacă lumina a o mie de sori ar exploda odată pe cer, ar fi ca frumusețea celui puternic. Sunt prefăcut în Moarte, distrugătorul lumilor.”

După război, Oppenheimer a fost consilier șef al nou-createi Comisii de Energie Atomică a Statelor Unite și s-a folosit de poziția sa pentru a face lobby pentru controlul internațional al armelor nucleare și pentru a evita o cursă de înarmare nucleară cu Uniunea Sovietică. După ce a produs furia multor politicieni și oameni de știință cu opiniile sale politice de stânga și pacifiste și datorită relației sale cu Jean Tatlock, care era membră a Partidului Comunist, în timpul McCarthism-ului, i s-a revocat dreptul de acces la informații într-o audiere foarte mediatizată și politizată în 1954. Deși privat de influența politică directă, Oppenheimer a continuat să țină cursuri, să scrie, și să lucreze în domeniul fizicii. Un deceniu mai târziu, președintele Lyndon B. Johnson ca gest de reabilitare politică i-a acordat Premiul Enrico Fermi.

Ca om de știință, Oppenheimer s-a remarcat ca fiind principalul fondator al școlii americane de fizică teoretică pe vremea când lucra la Universitatea Berkeley, California. La Institutul pentru Studii Avansate, a deținut fosta poziție a lui Einstein de profesor senior de fizică teoretică. Printre importantele realizări ale lui Oppenheimer se numără aproximarea Born-Oppenheimer, și lucrările privind teoria electron-pozitron, procesul Oppenheimer-Phillips, tunelarea cuantică, mecanică cuantică relativistă, găuri negre, și raze cosmice.

A murit de un cancer faringeal la 18 februarie 1967 în Princeton, New Jersey, la vârsta de 62 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.nndb.com/people/808/000047667/  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.nytimes.com/aponline/2015/01/23/world/europe/ap-eu-britain-oppenheimer.html  Missing or empty |title= (ajutor)
  3. ^ a b Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana, p. 382 
  4. ^ Semnificația literei "J" din J. Robert Oppenheimer a fost adesea o sursă de confuzie. Istoricii Alice Kimball Smith și Charles Weiner însumează opiniile istoricilor, în volumul lor Robert Oppenheimer: Letters and recollections (Harvard University Press: Cambridge, 1980), la pagina 1: "Dacă litera 'J' din prenumele lui Robert înseamnă Julius sau, cum a spus Robert însuși odată, 'nimic' nu vom ști poate niciodată. Fratele său Frank spune că 'J' era simbolic, un gest în direcția păstrării tradiției numirii primului născut după tată și în același timp un semnal că părinții lui nu au vrut ca Robert să fie un 'junior.'" În lucrarea lui Peter Goodchild J. Robert Oppenheimer: Shatterer of Worlds (Houghton Mifflin: Boston, 1981), se spune că tatăl lui Robert, Julius, a adăugat inițiala pentru a da numelui lui Robert o distincție în plus, dar cartea lui Goodchild nu are note de subsol și deci sursa aserțiunii sale este neclară. Afirmația lui Robert cum că J. nu înseamnă "nimic" este luată dintr-un interviu autobiografic acordat lui Thomas S. Kuhn pe 18 noiembrie 1963, aflat acum în Arhiva Istoriei Fizicii Cuantice. Investigându-l pe Oppenheimer în anii 1930 și 1940, chiar cei de la FBI s-au mirat de acest "J," hotărând în mod eronat că probabil înseamnă Julius sau, în mod ciudat, Jerome. Pe de altă parte, pe certificatul de naștere al lui Oppenheimer scrie "Julius Robert Oppenheimer," conform unor biografii recente.

Legături externe[modificare | modificare sursă]