Asasinarea lui John F. Kennedy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru asasinarea fratelui lui John Fitzgerald, Robert Francis,, vedeți Asasinarea lui Robert F. Kennedy.
Sosirea lui Kennedy pe aeroportul din Dallas


Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963, orele 12:30 Central Standard Time (sau 18:30 UTC) în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas. Atentatul s-a soldat cu decesul prin împușcare al lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. (care a fost la rândul său sever rănit) și de soția acestuia.

Lee Oswald, presupus atentator[modificare | modificare sursă]

La scurt timp după atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat fiind bănuit ca făptaș. La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate.

Insuccesul cercetărilor[modificare | modificare sursă]

Împrejurările și cei care au organizat asasinatul președintelui american au rămas până azi neclarificate, deși mai multe investigații oficiale (cea mai cunoscută dintre aceste comisii de investigare a asasinatului fiind Comisia Warren) au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin. Cu toate acestea, numeroase sondaje de opinii indică că aproximativ 80 % dintre americani nu cred varianta oficială. Ca atare, acest atentat este explicat de mai multe teorii sau ipoteze care nu au fost încă dovedite în mod concludent.

Nici până în prezent nu s-a aflat integral ce s-a întîmplat în acea zi și cine a pus la cale asasinatul, moartea celui de-al 35-lea președinte american devenind subiectul a numeroase scenarii și teorii conspirative. Ce s-a întâmplat în limuzina albastra a președintelui este, însa, cunoscut în toată lumea.

Asasinatul[modificare | modificare sursă]

Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și soția acestuia. Pe marginea străzilor mulțimea prezentă îl aclama pe președinte. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, soția guvernatorului îi spunea lui Kennedy, cât de mult îl iubesc oamenii din Dallas.

Apoi, la 12.30, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta, toată lumea crezând ca sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și a iesit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea lovitură a fost cea fatala, Kennedy fiind împușcat in cap.

J.F. Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar loviturile erau prea grave și el a fost declarat mort o jumătate de ora mai târziu.

Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins imediat, in mai putin de o ora si jumatate de la comiterea crimei si a ramas autorul oficial. Ancheta ulterioara a confirmat ca el era vinovat de moartea presedintelui, dar adevarul nu s-a aflat niciodata deoarece a fost ucis doua zile mai tarziu si nu a apucat sa le spuna anchetatorilor ce s-a intamplat. In dupa-amiaza zilei de 22 noiembrie 1963, scolile s-au inchis si si-au trimis elevii acasa, iar 54% din americani si-au intrerupt activitatea obisnuita. Potrivit datelor de atunci, in zilele care au urmat, starea multor americani s-a caracterizat prin lipsa poftei de mancare, probleme cu somnul, ameteala, nervozitate si chiar furie.

Relatare în televiziunea americană[modificare | modificare sursă]

Din momentul mortii lui, toate televiziunile importante din SUA si-au intrerupt programul obisnuit si au transmis numai stiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lunga transmisiune de acest fel pana la atacurile din 11 septembrie 2001.

President and Mrs. Kennedy arrive at Dallas. President Kennedy, Mrs. Kennedy, others. Dallas, TX, Love Field. - NARA - 194273.tif
JFK limousine cut off ver.
Honor Guard prepares to fold flag over JFK casket, 25 November 1963
JFK casket in White House
JFK's family leaves Capitol after his funeral, 1963.jpg

Teorii conspirative[modificare | modificare sursă]

Asasinarea lui John F.Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiratiei decat oricare crima din istorie, deoarece a fost un eveniment șocant si foarte dramatic privind o personalitate cunoscută. Președintele a fost impuscat mortal sub privirile publicului in timp ce se deplasa in coloana oficiala, într-o masina decapotabila,alaturi de soția sa. Dar se datoreaza și faptului că acea Comisie Warren formată in graba, dar la o saptamana de la asasinat, în scopul anchetării celor intâmplate, nu a reușit sa găseasca explicații pentru numeroasele aspect paradoxale ale crimei. Comisia a descoperit că un tragător izolat, Lee Harvey Oswald trasese 3 focuri de arma asupra președintelui: - primul ratase coloana oficială - al doilea l-a rănit pe presedintele Kennedy si pe guvernatorul statului Texas-John B. Connally, care se afla si el in limuzină - al treilea si ultimul foc de arma l-a lovit pe președinte in cap, ucigându-l

Teoriile ale conspirației asociate acestui eveniment au devenit cunoscute: teoria tragatorului izolat sau‘’teoria glontului magic’’, deoarece era putin probabil ca un singur glont sa treaca prin doi oameni. Ambele teorii au devenit plauzibile, nu doar pentru experti, ci si pentru publicul american supus la sondaje.

Jack Ruby[modificare | modificare sursă]

Pe 24 noiembrie 1963, Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte de striptease, l-a ucis pe Oswald, in timp ce acesta se afla in arestul politiei. Evenimentul a produs un nou val de speculatii. Cum a reusit el sa depășească măsurile de securitate din jurul lui Oswald? Pentru ca Oswald sa nu divulge dovezi incriminatorii la adresa unor personalitati ale establishmentului in timpul procesului? Si cum ramane cu legaturile lui Oswald cu lumea crimei organizate? Ruby a jurat că actionase singur pentru a razbuna crima,insa multi nu l-au crezut,nici dupa moartea sa din 1967,in urma unui atac celebral.

Colina înverzită[modificare | modificare sursă]

Au început să circule zvonuri legate de asasinarea lui Kennedy, pana in 1976, când dovezile au fost reexaminate de o comisie speciala a Camerei. Comisia a stabilit ca au existat 2 trăgatori si ca fusesera 4 gloanțe (concluzie bazată pe inregistrarile acustice ale focurilor de arma). Trei ar fi fost trase de Oswald, si unul singur de un tragator necunoscut ce se ascunsese intr-o zona invecinată, "Colina înverzită".

Diverse neclarități[modificare | modificare sursă]

După asasinat, multe indicii vitale s-au pierdut:

 • limuzina cu care se deplasase presedintele a fost imediat spalata meticulous dupa asasinat,in loc sa fie supusa investigatilor criminalistice
 • cadavrul lui Kennedy trebuia examinat de catre personalul medical legist local,din Texas,insa a fost dus la Washington
 • zona Dealey Plaza trebuia izolata de politie
 • locul de munca a lui Oswald,depozitul de manuale scolare al statului Texas trebuia sigilat
 • palaria si butonii de la camasa lui Connalty cand a fost impuscat lipsesc
 • fotografiile autopsiei lui Kennedy au disparut

Acest aspect pot fi puse pe seama incompetentei oficialitatilor,si de aceea au aparut o multitudine de teorii ale conspiratiei.O teorie presupune ca Kennedy si-a planificat propria sinucidere, greu sa-I dai crezare,iar alta presupune ca elementele de extrema dreapta ale estabilishmentului american voiau sa scape de Kennedy si prin urmare au pus la cale asasinatul.

Context politic[modificare | modificare sursă]

Una dintre cele mai convingatoare teorii ale asasinarii lui Kennedy este legata de rolul politic.In aceea perioada, Razboiul Rece mentinea un armistitiu fragil intre SUA si URSS,fiind un rol important in pastrarea status quo-ului sin prevenirea razboiului nuclear. In unele cercuri, Kennedy era considerat o persoana nesigura, tanar, idealist,pe care nu se putea pune baza pe mentinerea unei pozitii ferme a SUA in fata agresiunii sovietice.In urma Crizei Rachetelor,dupa negocierile dure dintre el si Nikita Hrusciov,Kennedy incepuse sa planga aratandu-si latura sensibila si cat de slab parea in fata conducatorului sovietic. Politica externa a SUA s-a dovedit dezastruoasa-consta in escaladarea implicarii anticomuniste a Americii in Vietnam. Kennedy daduse dovada ca doreste sa retraga din conflict prin rechemarea trupelor din Vietnam. Kennedy incepea sa fie perceput ca o pierdere programata in cadrul establishmentului politic.

Kennedy și afecțiunile sale medicale[modificare | modificare sursă]

John Kennedy a fost poate un președinte idealist, prea ferm, sensibil, dar nu ar fi fost niciodată o persoana sănătoasă. Astfel în copilărie suferise de pojar, tuse convulsivă, varicelă. În adolescență a fost suferind de apendicită, gălbinare și debutul unui astm bronșic, din 1936, în urma unui accident la fotbal, suferea de o fractură de vertebră dorsală, dureri de spate permanente în viața lui, apoi a fost rănit în război și bolnav de malarie, iar în 1948, primește diagnosticul unei boli care avea să-l macine tot restul vieții, boala Addison. Avea parte de următoarele simptome: depresie, negativism, piele pigmentată bronzat în toate pozele lui JFK, dorința de-a mânca sărat, oboseală, slăbiciune. Tratamentul bolii e desigur insusi medicamentul cortizol care tocmai fusese descoperit la începutul anilor 1950. Ca orice medicament bun care se respeca are el însusi o intrega cohorta de efecte adverse :

 • reține apa producând ,,umflare pielii mai ales la față.
 • favorizează infecțiile.
 • slăbește oasele (risc de facturi)
 • dă halucinații (era denumit "opiumul bogatilor")

După cum relatează Janett Travell, doctorul său personal, a recurs la injecții cu amfetamină pe care i le administra doctorul Max Jacobson. Aceasta substanță are efect de doping, fiind contraindicată. Pentru comportarea sa contrara eticii medicale, doctorului Jacobson i s-a retras dreptul de libera practica.Se spune ca dupa ce lua acest medicament,Kennedy se simtea in forma timp de 6 ore,asta explica si fermitatea si modul in care a prevenit razboiul nuclear in negocierile cu Hrusciov. Consilierii de la Casa Alba si toti apropiatii sai erau obligati sa tina secretul ca Kennedy ar fi avut aceasta boala.Suferinta fizica a lui JFK a avut cu siguranta repercusiuni asupra vietii sale profesionale, cu toate ca el nu a aratat-o niciodata. Fara indoiala ca nu ar mai fi putut sa se tina bine in continuare, in situatia sa. In ziua asasinatului, imaginile sugereaza ca ar fi purtat corset, ceea ce l-a impiedicat sa se aplece dupa ce a primit primul glont in piept, pentru a-l evita pe al doilea, care i-a fost fatal.

O lovitura data de rivali-Suspecti

 • Lyndon B .Johnnson

-parea sa fie de incredere,era in varsta,mai pragmatic si aparent impenetrabil la curentele liberale care circulau in SUA in anii 1960. -cand a preluat functia, Johnson a trimis trupele inapoi in Vietnam si a intensificat propaganda anticomunista -schimbarea rapida a politicii externe si interne a confirmat ca in spatele lui Kennedy se afla estabilishmentul politic. -Oswald, un pro-comunist (care fusese in URSS si il sustinea pe Castro)ar fi fost angajat de Johnson ca sa –l asasineze pe Kennedy, ca sa preia functia apoi -inainte de a fi asasinat, Kennedy dorea schimbarea din functia de vicepresedinte a lui Johnson -Johnson era implicat in 4 anchete, toate au fost anulate in momentul in care a devenit presedinte

 • Mafia

-JFK luase masuri drastice impotriva crimei organizate si importanti sefi ai mafiei au fost cercetati penal pentru activitati ilegale(jocurile de noroc,traficul de droguri,impunerea taxelor de protective si patronarea constitutiei) -Jack Ruby care l-a impuscat pe Oswald lucrase pentru Al Capone in tinerete -Oswald s-a angajat sa-l asasineze pe presedinte,ca sa para fapta unui comunist

 • CIA

-Kennedy a infuriat agentia refuzand sa sprijine invadarea Cubei prin Golful Porcilor -Kennedy l-a demis pe directorul CIA, Allan Dulles -CIA ar fi colaborat cu Mafia ca sa-l asasineze pe presedinte.Scopul:inlaturarea lui Castro,CIA dorea sa scape de vecinul comunist, iar Mafia sa recastige controlul asupra crimei organizate din Cuba

 • FBI

-intre seful FBI,J.Edgar Hoover si Kennedy existau conflicte,iar Hoover era bun prieten cu Johnson -Hoover se apropia de varsta pensionarii si stia ca Kennedy avea sa-l elibereze, iar Johnson l-ar fi pastrat -dupa asasinare,Johnson l-a numit pe Hoover sef FBI pe viata

 • Petrolistii

-marii baroni doreau moartea lui Kennedy,deoarce modificase legea impozitarii veniturilor din afacerile cu petrol, schimbari care ii faceau sa piarda sume uriase

 • Federal Reserve

-oficialitatile bancii central erau ingrijorate de planurile presedintelui de a pune capat contrafacerii banilor sprijinind emisiunile monetare prin metale pretioase

 • Castro

-dupa conflicte si Criza Rachetelor,dictatorul cubanez,Fidel Castro,care de multe ori scapase de un numar mare de asasinate,organziate de FBI si CIA, s-a razbunat pe presedinte angajand-ul pe Oswald sa-l asasineze pe presedinte Ngo Dinh Diem -adeptii presedintelui sud-vietnamez i-au razbunat moartea datorita loviturii de stat pe care au dat-o americanii

 • URSS

-Kennedy ar fi fost o marioneta a URSS,chiar marioneta a lui Nikita Hrusciov, iar dupa ce s-a intors impotriva lui, l-ar fi angajat pe Oswald sa-l asasineze

 • Jacqueline Kennedy

-pentru ca i-a fost infidel de mai multe ori,sotia ar fi pus la cale asasinatul,dupa ce aflase ca sotul ei,Kennedy ar fi avut-o ca amanta,pe Marilyn Monroe

Exista numeroase teorii ca Kennedy si-ar fi regizat moartea,fiind necesar o schimbare de cadavre la autopsie.Altii spun ca de fapt, Kennedy nici nu ar fi fost impuscat,ci a murit din cause natural: capul i-a explodat datorita unei masive tensiuni craniene.Potrivit doctorului Musashi, Kennedy ar fi consumat inainte mancare cu sos de soia si sos de rata. Nivelurile foarte ridicate de glutamat de monosodiu, combinate cu stresul avut de presedinte in ceea ce priveste “criza rachetelor din Cuba”, au facut ca presiunea sistolica de la nivelul capului lui Kennedy sa fie foarte mare, suficienta pentru a-l face “sa explodeze. Niste pachete nedesfacute de sos de rata si sos de soia au fost indepartate imediat din avionul prezidential Air Force One imediat dupa asasinatul presedintelui. Exista inca o teorie interesanta cu totul depasita de realitate.,ca in cel de-al doilea razboi mondial, Kennedy a fost atacat de un luptator japonez, angajat de seful mafiei, Sam Giancana.Cand a fost ranit,i-ar fi introdus un proiectil. Acest proiectil ar fi fost explodat de organizatia Ku Klux Klan la 22 noiembrie 1963, astfel că Kennedy a murit. Rossamer a mai afirmat: “De ce s-a asteptat atata timp cu proiectilele ultrasecrete, habar n-am”.

In orice caz,in ziua in care a murit,sute de soldati se intorceau din Vietnam la ordinele sale exprese.Daca ar fi continuat retragerea complete, publicul american si cel vietnamez ar fi fost crutate de cel mai infricosator razboi al istoriei postbelice. De aceea, moartea lui Kennedy reprezinta o tragedie. Nu numai el a fost asasinat, ci si fratele sau, Robert Kennedy care candida la prezidentiale. Avea aceleasi obiective ca fratele sau si era sustinut de Partidul Democrat si de un public foarte mare care il iubea. A fost din pacate impuscat de catre un sirian fanatic(care parea hipnotizat de Mafie) pe data de 5 iunie 1968. Cu cativa ani inainte, avusese un dezacord public cu presedintele Johnson, in privinta Razboiului din Vietnam. Tot in acelasi an fusese asasinat Martin Luther King JR. Cert este ca nu vom afla exact cine si cum l-a asasinat pe presedintele JFK, asta pentru ca indiciile vitale s-au pierdut fie in mod gresit fie intentionat. Misterul se va adanci din ce in ce mai mult, si posibil, va ramane cel mai needezlegat mister din istoria moderna, asta daca guvernul american nu va recunoaste ce s-a intamplat in realitate. Nu cu mult înainte sa fie asasinat de Jack Ruby, Oswald spusese catre politisti: ‘’NU SUNT DECAT UN TAP ISPASITOR!’’

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Asasinarea lui John F. Kennedy

Vezi și[modificare | modificare sursă]

7Coordonate: 32° 46′ 45″ N, 96° 48′ 29″ W