Pitică albă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la un tip de pitică. Pentru alte sensuri, vedeți Pitică (dezambiguizare).
Steaua dublă Sirius. Componenta strălucitoare Sirius A este însoțită de o pitică albă, Sirius B, mult mai slabă, care în această fotografie luată cu telescopul spațial Hubble se vede la stînga-jos față de componenta A.

O pitică albă este o stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluției. Asemenea stele nu au o masă suficientă pentru a genera în nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare, responsabile pentru nucleosinteza carbonului.

Înainte de a deveni pitice albe, stelele din această categorie trec prin faza de gigantă roșie, perioadă în care straturile exterioare se desprind și formează nebuloase planetare; nucleul inactiv rămas conține în principal carbon și oxigen. Prin absența fuziunii nucleare, materia stelară colapsează așa încît densitatea sa devine foarte mare; de exemplu, o pitică albă avînd masa Soarelui are aproximativ volumul Pămîntului. Întrucît în această fază steaua nu mai are nici o sursă de energie, ea va continua să radieze termic pînă la răcirea totală. Totuși, la vîrsta actuală a Universului chiar și cele mai vechi pitice albe încă au temperaturi de cîteva mii de grade.

În regiunea învecinată sistemului solar există numeroase pitice albe, estimîndu-se proporția lor la 6% din numărul total de stele.

Pitica albă radiază termic până va deveni o pitică neagră.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

E. Toma Introducere in astrofizica ET, 1980

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pitică albă