Inginerie
Acest articol are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea lui apăsând butonul Modificare. |
Ingineria reprezintă aplicarea cunoștințelor științifice, matematice și a experienței practice pentru a crea obiecte și procese utile. Persoanele ce se ocupă cu ingineria sunt numite ingineri.
Inginerie este aplicarea cunoașterii știintifice, economice, sociale, practice asupra realitații materiale și/sau sociale in vederea proiectării, executării, intreținerii, modificării unor structuri și/sau ansamble care să fie capabile să furnizeze/genereze rezultate, produse, procese și/sau efecte predefinite și/sau conforme unor așteptări predictibile și/sau controlabile.
Etimologie[modificare | modificare sursă]
Cuvântul inginerie are ca origine cuvântul latinesc ingeniare, „a născoci”.[1]
Activitate științifică[modificare | modificare sursă]
Ingineria este o activitate riguroasă de conceptualizare și de realizare a lucrărilor de artă funcțională și de construcție de ansambluri structurale, mecanice, chimice, electrice, electromecanice, electronice sau mecatronice, activitatea executându-se potrivit regulilor artei și a unei rigori științifice.
Principiile pe care se sprijină ingineria și metodologia sa sunt eminamente logice.
Vezi și[modificare | modificare sursă]
- Construcții și lucrări publice
- Electrotehnică
- Energetică
- Istoria locomotivei
- Motor cu aburi
- Aeronautică
- Ingineria mecanică
- Ingineria mediului
Referințe[modificare | modificare sursă]
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Inginerie fără limite - povestiri din viitor, 23 august 2007, Lucian Vasilescu, Descoperă