Cambridge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cambridge
—  Oraș  —

Stemă
Stemă
Map
Cambridge (Regatul Unit)
Poziția geografică în Regatul Unit
Coordonate: 52°12′29″N 0°07′21″E ({{PAGENAME}}) / 52.208055555556°N 0.1225°E

ȚarăRegatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Regatul Unit
ComitatCambridgeshire
Atestaresecolul I d.Hr. Modificați la Wikidata

Guvernare
 - Primar-

Suprafață
 - Total40,7 km²
Altitudinem.d.m.

Populație (2006)
 - Total117,9 locuitori
 - Densitate2,897 loc./km²

Fus orarUTC±0
Cod poștalCB
Prefix telefonic01223

Localități înfrățite
 - HeidelbergGermania
 - SeghedinUngaria
 - Cambridge, MassachusettsStatele Unite ale Americii

Prezență online
Sit oficial

Poziția orașului
Poziția orașului
Poziția orașului
Poziția orașului
Poziția orașului
Poziția orașului

Cambridge (/'keɪm.bɹɪdʒ/) este un oraș universitar din Regatul Unit, centrul administrativ al comitatului Cambridgeshire în regiunea East din Anglia. Este situat la 80 km nord-nord-est de Londra într-o zonă rurală. Are o populație de peste 110.000 locuitori din care peste 22.000 sunt studenți.

Orașul este în principal cunoscut pentru Universitatea Cambridge, cea de a doua ca vechime din Regatul Unit, după cea din Oxford. Universitatea Cambridge a luat naștere în secolul al XIII-lea, sub forma unor școli religioase situate pe lângă mănăstiri franciscane și dominicane. În 1290, Papa Nicolae al IV-lea a recunoscut statutul universitar al orașului Cambridge, după ce universitatea a ieșit de sub tutela mănăstirilor. La Universitatea Cambridge au predat mari personalități ale culturii și științei universale: Erasmus din Rotterdam care a predat aici latina și greaca, Isaac Newton care a devenit în 1669 profesor de matematică și de fizică.

Clima este temperat-oceanică cu temperaturi medii multianuale de + 4 grade în ianuarie și + 16 grade în iulie.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Preistorie[modificare | modificare sursă]

În jurul regiunii Cambridge au existat colonii încă dinaintea Imperiului Roman. Cea mai solidă dovadă a existenței coloniilor sunt ruinele unei ferme de 3500 de ani descoperite pe terenul Colegiului Fitzwilliam. Mai există și alte dovezi arheologice datând din Epoca Fierului, un trib belgic avându-și așezarea în Castle Hill în secolul I î.Hr.

Începutul Universității[modificare | modificare sursă]

În 1209, studenții, dorind să scape de orășenii ostili din Oxford, au evadat în Cambridge și acolo au format o universitate. Cel mai vechi colegiu care încă mai există, Colegiul Peterhouse, a fost înființat în 1284. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Cambridge, King's College Chapel, a început să fie construita în 1446 la porunca regelui Henric al VI-lea al Angliei. Proiectul a fost încheiat în 1515 în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

Cambridge University Press, editura Universității Cambridge, a luat naștere în anul 1534 cu o licență de tipărit. Canalul de apă Hobson, primul proiect care avea scopul de a aduce apă potabilă în centrul orașului, a fost construit în 1610. Părți din el mai sunt vizibile și în prezent. Spitalul Addenbrooke a fost înființat în 1766. Liniile ferate și Gara Cambridge au fost construite în 1845.

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cambridge