George Balanchine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
George Balanchine
G. Balanchine (young).jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[5][1][6][7] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (Boala Creutzfeldt-Jacob) Modificați la Wikidata
Părinți meliton balanč̕ivaje[*][[meliton balanč̕ivaje (muzician georgian)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și surori Andrei Melitonovici Balanciivadze[*][[Andrei Melitonovici Balanciivadze (compozitor georgian)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Tamara Geva[*][[Tamara Geva (Russian-born American ballet dancer, actress, and choreograher (1907-1997))|​]] ()
Vera Zorina[*][[Vera Zorina (Norwegian ballerina)|​]] ()
Maria Tallchief[*][[Maria Tallchief (American ballerina)|​]] ()
Tanaquil Le Clercq[*][[Tanaquil Le Clercq (French-American ballerina)|​]] () Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiecoregraf[*]
dansator[*]
maestru de balet[*]
balerin
scenograf
scenarist Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuSankt Petersburg  Modificați la Wikidata
Alma materAcademia de balet Vaganova[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieBallets russes
Școala Americană de balet
Ballet Russe de Monte Carlo[*][[Ballet Russe de Monte Carlo (ballet company)|​]]
Balerini din New York City  Modificați la Wikidata
Influențat deMarius Petipa[*]  Modificați la Wikidata
Partener(ă) Alexandra Danilova[*][[Alexandra Danilova (American ballet dancer)|​]]
Tamara Tumanova[*][[Tamara Tumanova (Russian ballet dancer (1919-1996))|​]]  Modificați la Wikidata
Premii Handel Medallion[*][[Handel Medallion (award)|​]]
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
Kennedy Center Honors[*][[Kennedy Center Honors (annual honor)|​]] ()
Medalia pentru Științe și Arte[*] ()
Profesor pentruJerome Robbins[*], Eliot Feld[*][[Eliot Feld (American ballet dancer and choreographer)|​]], Suki Schorer[*][[Suki Schorer (American ballet dancer, ballet mistress, teacher, and writer)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

George Balanchine (n. 22 ianuarie 1904, Petersburg, Rusia - d. 30 aprilie 1983, New York City, SUA) a fost un dansator de balet și coregraf rus unul dintre cei mai importanți coregrafi ai secolului 20. El a co-fondat Scoala de American Ballet, și a început tradiția de spectacole de sezon "Spargatorul de nuci", din 1954.

El s-a născut pe 22 ianuarie 1904, într-o familie ruso-georgiana, în St Petersburg, Rusia. Tatăl său, Meliton Balanchivadze, a fost un îndrăgit compozitor georgian. Tânărul Balanchine a studiat pianul de la vârsta de 5 ani cu tatăl său. În 1913 el a fost admis în clasa de balet a Școlii de Balet Imperial din Sankt Petersburg. În 1914, el și-a făcut debutul pe scenă în baletul imperial „Mariinsky” în rolul lui Cupidon în "Frumoasa din pădurea adormită", balet de Piotr Ilici Ceaikovski. În 1921, Balanchine a absolvit ca dansator de balet clasic. El a studiat, de asemenea, pianul și compozițiile la Conservatorul din Sankt Petersburg. Din 1921-1924 a fost o dansator la Teatrul de Stat Academic de Operă și Balet, în Petrograd (Sankt Petersburg).

În 1924 a emigrat din Rusia, împreună cu prima sa soție, balerina Tamara Geva. În același an, a avut o audiție și a fost angajat ca dansator de impresarul Serghei Diaghilev pentru piesa "balet rus". O accidentare la genunchi l-a obligat să renunțe la dans și Diaghilev l-a angajat în calitate de coregraf. Acest loc de muncă l-a făcut celebru pe Balanchine. Din 1924-1929, el a creat nouă piese de balet, precum și coregrafia unor producții mai mici. El a regizat spectacole de balet, cum ar fi „L'Enfant et les Sortileges” de Maurice Ravel, "Apollon Musagete" și „Le Chant du Rossignol” de Igor Stravinsky, în care a introdus-o pe Alicia Markova, care pe atunci avea 14 ani.

Coregraful care curând va ajunge unul din cei mai sclipitori din lume a emigrat în Statele Unite, la sfârșitul anului 1933 în urma începutului de cariera din întreaga Europă. Călătoria lui a venit la invitația lui Lincoln Kirstein, un născut cunoscător de dans al cărui vis a fost să înființeze o școală americană de balet și o companie echivalentă cu cele din Europa.

Primul rezultat al colaborării Balanchine-Kirstein a fost Scoala de Balet American , infiintata la inceputul anului 1934. Acesta a devenit mai târziu cunoscuta sub numele de Scoala de Balet Premium Americana și teren propice pentru dezvoltarea “New York City Ballet”, la care Balanchine și Kirstein se vor stabili 14 ani mai tarziu, în 1948. Primul balet a lui Balanchine, în această țară a fost "Serenada", la muzica luiCeaikovski, care a avut premiera în aer liber pe mosia unui prieten lângă White Plains, New York, ca un atelier de performanță de către elevi ai școlii.

În 1935, Balanchine și Kirstein au înființat o companie de turism de dansatori de la școală și a numit-o “Ballet American”. În același an, “Metropolitan Opera” a invitat compania de balet pentru a deveni rezident, cu Balanchine ca maestru de balet Met. La 11 octombrie 1948, Morton Baum, președinte al comitetului de finanțe City Center, a văzut “Ballet Society”, realizat cu doi ani mai devreme, de Balanchine și Kirstein, într-un program al teatrului “City Center”, care a inclus "Orfeu", "Serenada" și "Simfonia în C "(un balet Balanchine a pentru Opera din Paris sub titlul" Le Palais de Cristal "în anul precedent). Baum a fost impresionat de faptul că el a negociat pentru a avea companie sa se alăture complexul municipal “City Center”. Talentele lui Balanchine au găsit o locuință permanentă. Aceasta casa a fost să devină cunoscuta sub numele de “New York City Ballet” si Balanchine ca director artistic până la moartea sa în 1983.

În acest timp, el, de asemenea, a făcut coregrafia pentru "Spargatorul de nuci", primul balet de lungime intreaga și un succes durabil, de la New York City Ballet. Deși a luat un timp indelungat pentru New York City Ballet in a deveni o companie populară, in timpul in care Lincoln Center se deschidea pentru Artele Spectacolului, reputația lui Balanchine a fost stabilită și era gata să ajungă la un public mai larg, pe o scenă mai mare.

Pentru mulți observatori care au vizionat New York City Ballet, prin ani de foamete, producțiile opulente și elaborate, care au început să apară la New York, Teatrul de Stat parea iesit din caracter.Pentru cei care, cu toate acestea, au realizat că Balanchine avisat de a crea pentru America ceea ce Maryinsky a fost pentru Rusia, dezvoltarea a fost perfect logică, și de opere de balet, cum ar fi "DonQuijote", "Union Jack", "Bijuterii", și "la Viena valsuri ", au urmat în curând.

Moștenirea lăsată de Balanchine, atunci când a murit, rămâne la fel de profunda precum este extinsă.

Abordarea artistica[modificare | modificare sursă]

Stilul lui Balanchine a fost descris ca neoclasic, o reacție la anti-clasicismul, (care s-aa transformat într-o teatralitate exagerata), care a fost stilul predominant în balet rusesc și european, atunci când el a început să danseze. Ca un coregraf, Balanchine, în general, nu a subliniat complotul în balete sale, preferând să lase "dansul sa fie vedeta showului", cum a spus odată intr-un interviu. Cu toate acestea, el da nastere la opere ca Agon la Liebeslieder Walzer, și de spectacole de balet, cum ar fi La Valse, Apollo, SimfoniaScotch, Sonnambula La, Harlequinade și Fiul Risipitor -, precum si la spectacole intregi ca Spargatorul de nuci, Visul unei nopți de vară, și Coppelia - unde integreaza si elemente de dans și narative.

Originalitatea[modificare | modificare sursă]

În 1970, US News & World Report a încercat să rezume realizările lui Balanchine în următoarele cuvinte: "Cel mai mare coregraf al timpului nostru, George Balanchine, este responsabil pentru fuziunea cu succes a conceptelor moderne, cu idei mai vechi de balet clasic. Balanchine a început formarea sa în Rusia, înainte de a veni în America în 1933.. Aici, formele de dans libere din SUA l-au stimulat să-și dezvolte noi tehnici de proiectare în dans și de prezentare, care au schimbat gândirea în lumea dansului. De multe ori lucrând cu muzica modernă, ​​și cu teme simple, el a creat spectacole de balet, care sunt celebre pentru imaginația și originalitatea lor. Compania sa, New York City Ballet, este grupul de dans lider al Statelor Unite și unul dintre cele mai mari companii din lume. O parte esențială a succesului grupului lui Balanchine a fost formarea de dansator, pe care el i-a supravegheat de la fondarea “School of American Ballet” din 1934. Balanchine ales pentru a modela talentul la nivel local, și el a spus că structura de bază a unui dansator american e responsabilitatea pentru a inspira o parte din liniile frapante ale compoziției sale. Balanchine nu este doar talentat în crearea de producții cu totul noi - coregrafia lui pentru lucrari clasice a fost la fel - proaspăt și inventiv. El a făcut dansul american cel mai avansat și mai bogat în dezvoltarea coregrafica din lumea de azi "..

Balanchine a preferat intotdeauna sa se numească un meșteșugar, mai degrabă decât un creator, față de el însuși un bucătar sau un tâmplar (ambele de hobby-urile sale), și a avut o reputație în întreaga lume de dans pentru modul calm și colectate în care a lucrat cu dansatori si colegii săi.

Istoric Opere

Pentru baletul rusesc “Ballets Russes” de Serge Diaghilev

Le Chant du Rossignol (The Song of the Nightingale) (1925) Jack in the Box (1926) Pastorale (1926) Barabau (1926) La Chatte (1927) Le Triomphe de Neptune (1927) Apollo (1928) The Prodigal Son (1929) Le Bal (1929) Pentru baletul rusesc “Ballets Russes” de Monte Carlo

Cotillon (1932) Concurrence (1932) Balustrade (1941) Danses Concertantes (1944 and 1972) La Sonnambula (1946) Pentru “Less Ballets” 1933

The Seven Deadly Sins (1933) Errante (1933) Les Songes (1933) Fastes (1933) Pentru baletul american

Alma Mater (1934) Les Songes (Dreams) (1934) Mozartiana (1934) Serenade (1935) Errante (1935) Reminiscence (1935) Jeu de cartes ( Card Game or The Card Party) (1937) Le Baiser de la Fée (titlu original The Fairy's Kiss) (1937) Pentru Broadway

Ziegfeld Follies of 1936 On Your Toes (1936) Babes in Arms (1937), de Rodgers si Hart I Married an Angel (1938), de Rodgers si Hart; cu Vera Zorina The Boys from Syracuse (1938), de Rodgers and Hart Great Lady (1938), muzica de Frederick Loewe Keep Off the Grass (1940) Lousiana Purchase (1940) Cabin in the Sky (1940) The Lady Comes Across (1942), de Duke si Latouche; Rosalinda (1942) The Merry Widow (1943) What's Up? (1943) Dream with Music (1944) Song of Norway (1944) Mr. Strauss Goes to Boston (1945) The Chocolate Soldier (1947) Where's Charley? Courtin' Time (1951) House of Flowers (1954) Pentru “Hollywood”

The Goldwyn Follies (1938), On Your Toes (1939) I Was an Adventuress (1940) Star Spangled Rhythm (1942) Follow the Boys (1944), cu Vera Zorina si George Raft

Pentru baletul din New York “New York City Ballet”

La Sonnambula (1946) Bourrée Fantasque (1949) The Firebird (1949) Sylvia Pas De Deux (1950) Swan Lake (after Lev Ivanov) (1951) La Valse (1951) Harlequinade Pas De Deux (1952) Metamorphoses (1952) Scotch Symphony (1952) Valse Fantaisie (1953/1967) The Nutcracker (1954) Ivesiana (1954) Western Symphony (1954) Glinka Pas De Trois (1955) Pas De Dix (1955) Divertimento No. 15 (1956) Allegro Brillante (1956) Agon (1957) Square Dance (1957) Gounod Symphony (1958) Stars and Stripes (a ballet in 5 "campaigns")' (1958) Episodes (1959) Tschaikovsky Pas de Deux (1960) Monumentum pro Gesualdo (1960) Donizetti Variations (1960) Liebeslieder Walzer (1960) Raymonda Variations (1961) A Midsummer Night's Dream (1962) Bugaku (1963) Meditation (1963) Movements for Piano and Orchestra (1963) Harlequinade (1965) Brahms-Schoenberg Quartet (1966) Jewels (1967) Emeralds Rubies Diamonds La Source (1968) Who Cares (1970) Tschaikovsky Suite No. 3 (1970) Stravinsky Festival (1972) Pulcinella (with Jerome Robbins) Stravinsky Violin Concerto Symphony in Three Movements Duo Concertant Lost Sonata Divertimento from "Le Baiser de la fée" Choral Variations on Bach's "Vom Himmel Hoch" Danses Concertantes Scherzo Á La Russe Cortège Hongrois (1973) Coppélia (1974) Variations pour une porte et un soupir (1974) Ravel Festival (1975) Sonatine Tzigane Le tombeau de Couperin Pavane Shéhérazade Gaspard de la Nuit Rapsodie Espagnole The Steadfast Tin Soldier (1975) Chaconne (1976) Union Jack (1976) Vienna Waltzes (1977) Ballo della Regina (1978) Kammermusik No. 2 (1978) Robert Schumann's Davidsbündlertänze (1980) Walpurgisnacht Ballet (1980) Tschaikovsky Festival (1981) Stravinsky Centennial Celebration (1982)

Surse

http://www.nycballet.com/company/history/balanchine.html

  1. ^ a b „George Balanchine”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Georgy Melitonovich Balanchivadze, Internet Broadway Database, accesat în  
  3. ^ George Balanchine, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ George Balanchine, Discogs, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ George Balanchine, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ George Balanchine, SNAC, accesat în