Portal:Scufundare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Scufundare

Scufundarea subacvatică reprezintă acțiunea de pătrundere sau intrare a omului sub apă. Funcție de adâncime, scop, echipament etc, există mai multe metode de scufundare și anume: scufundare sportivă individuală (scufundare liberă (în apnee), snorkeling), scufundare cu aparat autonom de respirat sub apă) și scufundare profesională (scufundare cu alimentare de la suprafață, scufundare cu submersibilul lock-in/lock-out, scufundare în saturație).

Amatori și adepți ai scufundării subacvatice sunt din ce în ce mai mulți. Atrași de o lume în întregime nouă, bogată în culori și populată de viețuitoare în general nepericuloase, aceștia descoperă senzațiile specifice imponderabilității cunoscute doar de astronauți.

În acest portal puteți găsi reunite toate articolele legate de scufundare, aspectele fiziologice și medicale ale scufundării, procedee de scufundare, activități subacvatice legate de scufundări, precum și inventatori, producători de echipamente de scufundare și cercetători din domeniul scufundării.
Portalul constituie un loc foarte indicat pentru pornirea unei căutări, iar pentru cei care vor să contribuie la acest domeniu al Wikipediei, reprezintă mijlocul prin care modificările aduse de ei devin disponibile tuturor celor interesați.

modificare 

Articol selectat

Scufundarea la epave reprezintă cercetarea de epave aflate sub apă și constituie una dintre cele mai atractive activități subacvatice, scufundările cu acest scop fiind asemănătoare cu scufundările în peșteri și chiar cu scufundările sub gheață.

Epavele pot fi de dimensiuni și vechimi diferite, situate la mare sau la mică adâncime, în apă de mare sau în apă dulce. Fiecare parte din epavă și conținutul acesteia trebuie să fie considerate ca având valoare istorică și de aceea trebuie ferite de distrugeri.

Datorită faptului că epavele asigură hrană și adăpost pentru multe viețuitoare marine, scafandrii pot adesea observa o mare activitate a vieții subacvatice într-un spațiu relativ restrâns. Scafandrii pot fotografia, filma, să exploreze, sau doar să admire această nouă lume iar scufundătorii în apnee pot să practice și vânătoarea subacvatică.

Poziția unei epave este indicată pe hartă printr-un punct marcat cu indicativul Wk (Wreck-epavă).

modificare 

Biografie selectată

Robert Sténuit (n.1933 la Bruxelles) este un jurnalist, scriitor și scafandru-arheolog belgian.

În anul 1952, Sténuit începe să exploreze în scufundare peșterile inundate din Belgia, cu aparat autonom de respirat sub apă.

Pasionat de istorie și în urma citirii unor lucrări celebre ale vremii despre epave și asidue cercetări de arhivă, în anul 1954 Sténuit este interesat de găsirea comorilor galioanelor Flotei de argint spaniole scufundate la 1702 în golful Vigo din Spania de către nave de război engleze și olandeze.

Împreună cu un alt căutător de comori scufundate, americanul John Potter Jr., înființează firma Atlantic Salvage Company Ltd și de pe vasul Dios te guarde echipat special pentru căutări și recuperări de tezaure submarine, începe operațiunile de recuperare, care au durat doi ani.

Rober Sténuit lucrează ca scafandru profesionist la firma SOGETRAM, Société générale de travaux maritimes et fluviaux fondată în anul 1952.

modificare 

Actvități subacvatice conexe

modificare 

Știri

modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Scafandrii celebri

Yves Paul Gaston Le Prieur (n.23 Martie 1885-d.1963) a fost un locotenent și scafandru în Marina Franceză inventator al unui aparat autonom de respirat sub apă și a mai multor invenții militare.

Le Prieur intră la Academia Navală în 1902 și a făcut primul său serviciu militar între 1905-1907 în Extremul Orient, pe crucișătorul cuirasat Dupetit-Thouars și apoi la bordul crucișătorului Entrecasteaux.

În 1907 face primele scufundări ca scafandru de bord (eliberează o parâmă de oțel înfășurată în jurul elicei, treabă pe care un alt scafandru de la bord nu a putut să o facă).

În același an, a fost transferat la bordul navei Victor Hugo, iar în 1908 ajunge în Japonia.

În timpul primului război mondial, Le Prieur inventează o torpilă aer-aer (racheta Le Prieur), pentru distrugerea baloanelor de observație și a dirijabilelor, folosită la bătălia de la Verdun în 1916.

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

  • ...scufundarea cu cea mai mare durată în apă sărată efectuată de către o femeie, este de 51 hr 25 min 0 sec, și aparține lui Christi Quill (S.U.A.), La Jolla Shores, California, în anul 2016.
modificare 

Liste

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Galerie de imagini



modificare 

Lucruri pe care le poți face

Curățați memoria cache

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii