Portal:Scufundare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


modificare 

Scufundare

Scuba diver.jpg
Helmet logo for Underwater Diving portal.png

Scufundarea subacvatică reprezintă acțiunea de pătrundere sau intrare a omului sub apă. Funcție de adâncime, scop, echipament etc, există mai multe metode de scufundare și anume: scufundare sportivă individuală (scufundare liberă (în apnee), snorkeling), scufundare cu aparat autonom de respirat sub apă) și scufundare profesională (scufundare cu alimentare de la suprafață, scufundare cu submersibilul lock-in/lock-out, scufundare în saturație).

Amatori și adepți ai scufundării subacvatice sunt din ce în ce mai mulți. Atrași de o lume în întregime nouă, bogată în culori și populată de viețuitoare în general nepericuloase, aceștia descoperă senzațiile specifice imponderabilității cunoscute doar de astronauți.

În acest portal puteți găsi reunite toate articolele legate de scufundare, aspectele fiziologice și medicale ale scufundării, procedee de scufundare, activități subacvatice legate de scufundări, precum și inventatori, producători de echipamente de scufundare și cercetători din domeniul scufundării.
Portalul constituie un loc foarte indicat pentru pornirea unei căutări, iar pentru cei care vor să contribuie la acest domeniu al Wikipediei, reprezintă mijlocul prin care modificările aduse de ei devin disponibile tuturor celor interesați.

modificare 

Articol selectat

Scufundarea în peșteri sau scufundarea speologică este scufundarea efectuată pentru explorarea și cercetarea peșterilor și sifoanelor submerse.
Efectuarea acestui tip de scufundare presupune o cunoaștere în profunzime a pericolelor ce pot apărea și a faptului că este absolut necesar de a nu se practica decât cu o pregătire de specialitate. De asemenea, asigurarea că toate mijloacele de securitate referitoare la echipamentul specific și scafandri, au fost foarte bine stabilite.

Scufundarea în peșteri necesită de multe ori, datorită parcurgerii unor distanțe lungi în galerii și sifoane, utilizarea de aparate autonome de respirat sub apă ce folosesc și alt amestec respirator decât aer (Nitrox, Heliox), sau recirculatoare pentru prelungirea timpului de imersie prin evitarea eliminării gazului expirat în mediul ambiant și reciclarea lui în aparat.

modificare 

Biografie selectată

Hannes Keller (născut la 20 septembrie 1934 în Winterthur, Elveția) este un fizician și pionier al scufundărilor la mare adâncime.

Hannes Keller

Împreună cu Albert A. Bühlmann, Keller dezvoltă o nouă metodă de scufundare și decompresie prin schimbarea amestecurilor respiratorii din diferite butelii (heliu-oxigen și azot-oxigen) în timpul decompresiei, ceeace a condus la scurtarea considerabilă a timpului de decompresie la paliere.

Cu această nouă teorie, Keller efectuează în anul 1959 împreună cu Peter Stirnenann o scufundare experimentală la adâncimea de 120 m în lacul Zürich, apoi în lacul Maggiore la adâncimea de 220 m cu amestec respirator trimix, precum și mai multe amestecuri binare în timpul decompresiei.

modificare 

Actvități subacvatice conexe

modificare 

Știri

modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Scafandrii celebri

Jean-Michel Cousteau (n. 1938 la Toulon), este fiul cel mare al comandantului Jacques-Yves Cousteau. A fondat în 1999, asociația Ocean Futures Society. A fost inițiat de tătăl său în explorările submarine, încă de la vârsta de 7 ani. Cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o explorând mările la bordul navelor Calypso sau Alcyone, însoțit de familia sa.

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

  • ...scufundarea cu cea mai mare durată în apă sărată efectuată de către o femeie, este de 51 hr 25 min 0 sec, și aparține lui Christi Quill (S.U.A.), La Jolla Shores, California, în anul 2016.
modificare 

Liste

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Galerie de imagini


Masked butterflyfish at Abu Dabab Reefs, Red Sea, Egypt SCUBA.jpg Akumal Scuba Diving (4317779284).jpg Ocellated octopus.jpg EL18p-Réunion.jpg Akumal Scuba Diving (4317045097).jpg

Akumal Scuba Diving (4317046855).jpg Scuba diving 2.jpg Scorpaena scrofa.jpg Crown of Thorns-jonhanson.jpg Akumal Scuba Diving (4317786870).jpg


modificare 

Lucruri pe care le poți face

Curățați memoria cache

modificare 

Asociația Wikimedia