Portal:Scufundare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
modificare 

Scufundare

Scuba diver.jpg
Helmet logo for Underwater Diving portal.png

Scufundarea subacvatică reprezintă acțiunea de pătrundere sau intrare a omului sub apă. Funcție de adâncime, scop, echipament etc, există mai multe metode de scufundare și anume: scufundare sportivă individuală (scufundare liberă (în apnee), snorkeling), scufundare cu aparat autonom de respirat sub apă) și scufundare profesională (scufundare cu alimentare de la suprafață, scufundare cu submersibilul lock-in/lock-out, scufundare în saturație).

Amatori și adepți ai scufundării subacvatice sunt din ce în ce mai mulți. Atrași de o lume în întregime nouă, bogată în culori și populată de viețuitoare în general nepericuloase, aceștia descoperă senzațiile specifice imponderabilității cunoscute doar de astronauți.

În acest portal puteți găsi reunite toate articolele legate de scufundare, aspectele fiziologice și medicale ale scufundării, procedee de scufundare, activități subacvatice legate de scufundări, precum și inventatori, producători de echipamente de scufundare și cercetători din domeniul scufundării.
Portalul constituie un loc foarte indicat pentru pornirea unei căutări, iar pentru cei care vor să contribuie la acest domeniu al Wikipediei, reprezintă mijlocul prin care modificările aduse de ei devin disponibile tuturor celor interesați.

modificare 

Articol selectat

  • 900 î.Hr.: o friză asiriană reprezintă câțiva scufundători, probabil soldați, ce respirau prin niște burdufuri din piele în timp ce înotau sub apă. Este cea mai veche mărturie a folosirii unui dispozitiv de respirat sub apă.
  • sec.IV î.Hr.: scrierile lui Aristotel Istoria animalelor, Oppian Haleuticele, Eschil Rugătoarele și Plinius cel Bătrân "Istoria naturală" cuprind referiri la viața și munca pescuitorilor de bureți de mare. În opinia acestora,"...ei sunt cei care au pătruns pentru întâia oară în chip sistematic în elementul neprimitor al apei".
modificare 

Biografie selectată

Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau (n. 11 iunie, 1910, Saint-André-de-Cubzac, departamentul Gironde, Franța; d. 25 iunie 1997, Paris) a fost un ofițer francez, oceanograf, cercetător, explorator. A fost de asemenea scriitor, fotograf, producător de film, inventator, inovator și explorator al vieții subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso

modificare 

Actvități subacvatice conexe

modificare 

Teme

modificare 

Știri

modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

Zenobia 2003 3.jpg
Scafandrii explorează epava MS Zenobia, din Marea Mediterană, în apropiere de Cipru
modificare 

Scafandrii celebri

Constantin Scarlat (n. 21 mai 1935, localitatea Costișa, județul Neamț - d. 23 martie 2006, Constanța), a fost un cercetător subacvatic, căpitan-comandor în Marina Militară Română. Pasionat cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuție la explorarea interdisciplinară a platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri.

A inițiat la noi scufundarea autonomă cu aparat autonom de respirat sub apă, a pus bazele primei unități de scafandri din Marina Militară în anul 1967 și a unui sector de cercetare a acestui domeniu în 1969. A întocmit prima hartă a reliefului submarin și a resurselor platoului continental al Mării Negre.

Între anii 1977-1979 a fost ofițer secund pe nava de cercetări și intervenție cu scafandri de mare adâncime „Emil Racoviță”, iar după 1980 a lucrat ca specialist scafandru la bordul navelor românești de pescuit oceanic din Oceanul Atlantic.

Pasionat cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuție la explorarea interdisciplinară a platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri.

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

modificare 

Liste

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Galerie de imagini


Masked butterflyfish at Abu Dabab Reefs, Red Sea, Egypt SCUBA.jpg Akumal Scuba Diving (4317779284).jpg Ocellated octopus.jpg EL18p-Réunion.jpg Akumal Scuba Diving (4317045097).jpg

Akumal Scuba Diving (4317046855).jpg Scuba diving 2.jpg Scorpaena scrofa.jpg Crown of Thorns-jonhanson.jpg Akumal Scuba Diving (4317786870).jpg


modificare 

Lucruri pe care le poți face

Curățați memoria cache

modificare 

Asociația Wikimedia