Portal:Scufundare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


modificare 

Scufundare

Scuba diver.jpg
Helmet logo for Underwater Diving portal.png

Scufundarea subacvatică reprezintă acțiunea de pătrundere sau intrare a omului sub apă. Funcție de adâncime, scop, echipament etc, există mai multe metode de scufundare și anume: scufundare sportivă individuală (scufundare liberă (în apnee), snorkeling), scufundare cu aparat autonom de respirat sub apă) și scufundare profesională (scufundare cu alimentare de la suprafață, scufundare cu submersibilul lock-in/lock-out, scufundare în saturație).

Amatori și adepți ai scufundării subacvatice sunt din ce în ce mai mulți. Atrași de o lume în întregime nouă, bogată în culori și populată de viețuitoare în general nepericuloase, aceștia descoperă senzațiile specifice imponderabilității cunoscute doar de astronauți.

În acest portal puteți găsi reunite toate articolele legate de scufundare, aspectele fiziologice și medicale ale scufundării, procedee de scufundare, activități subacvatice legate de scufundări, precum și inventatori, producători de echipamente de scufundare și cercetători din domeniul scufundării.
Portalul constituie un loc foarte indicat pentru pornirea unei căutări, iar pentru cei care vor să contribuie la acest domeniu al Wikipediei, reprezintă mijlocul prin care modificările aduse de ei devin disponibile tuturor celor interesați.

modificare 

Articol selectat

Scufundarea profesională este o activitate profesională întreprinsă sub apă de către un scafandru profesionist.

Pentru lucru sub apă, scafandrii folosesc echipament de scufundare specific, diverse scule acționate manual, sau unelte subacvatice acționate pneumatic sau hidraulic, dispozitive și utilaje special concepute și realizate.

Datorită complexității și în special necesității unui personal numeros, a unor echipamente și utilaje diverse, lucrul sub apă are în general un preț de cost foarte ridicat.

modificare 

Biografie selectată

Augustus Siebe (n. 1788, Saxonia - d. 15 aprilie 1872, Londra) a fost un inginer german naturalizat britanic, cunoscut în special pentru contribuțiile sale la dezvoltarea de echipament de scufundare, începând cu anul 1819.

Născut în Saxonia, în 1788, a învățat la Berlin prelucrarea metalelor apoi a servit ca ofițer de artilerie în armata prusacă în Bătălia de la Waterloo. După război se mută la Londra, în 1816, unde devine inginer.

În 1830, frații Deane apelează la Siebe cerându-i să conceapă o variantă a căștii lor de fum pentru utilizare subacvatică, producându-se mai multe exemplare.

În anul 1837, Siebe a conectat casca de scufundare construită în 1823 de frații Deane, la un costum etanș de cauciuc, care conținea aer. Costumul etanș era conectat la o pompă de aer de la suprafață, devenind primul costum de scufundare eficace, prototipul variantelor dezvoltate ulterior.

modificare 

Actvități subacvatice conexe

modificare 

Știri

modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Scafandrii celebri

Georges Beuchat (1910 - 1992) a fost un scafandru, om de afaceri și inventator francez, fondator al firmei producătoare de echipament de scufundare Beuchat International.

George Beuchat a inventat un mare număr de piese de echipament de scufundare care au condus la dezvoltarea scufundării în general și a celei de scufundare liberă și vânătoare subacvatică în special.

modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

  • ...scufundarea cu cea mai mare durată în apă sărată efectuată de către o femeie, este de 51 hr 25 min 0 sec, și aparține lui Christi Quill (S.U.A.), La Jolla Shores, California, în anul 2016.
modificare 

Liste

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Galerie de imagini


Masked butterflyfish at Abu Dabab Reefs, Red Sea, Egypt SCUBA.jpg Akumal Scuba Diving (4317779284).jpg Ocellated octopus.jpg EL18p-Réunion.jpg Akumal Scuba Diving (4317045097).jpg

Akumal Scuba Diving (4317046855).jpg Scuba diving 2.jpg Scorpaena scrofa.jpg Crown of Thorns-jonhanson.jpg Akumal Scuba Diving (4317786870).jpg


modificare 

Lucruri pe care le poți face

Curățați memoria cache

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii