Sari la conținut

Portal:Cultură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Portal Cultură

Cultură Cuvântul cultură provine din latinescul colo, -ere, care se traduce prin a cultiva sau a onora și se referă, în general, la orice activitate umană. Potrivit UNESCO, cultura înglobează o serie de caracteristici distincte ale unor societăți sau grupuri sociale în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoționali. Uzul comun al termenului cultură, în multe medii occidentale, poate reflecta chiar caracterul stratificat al acelor societăți. Mulți folosesc acest cuvânt pentru a desemna bunuri de consum aparținând elitelor și activități cum ar fi bucătăria, arta sau muzica. Alții folosesc eticheta de cultură înaltă pentru a o distinge pe aceasta de cultură joasă, desemnând toate bunurile de consum care nu aparțin acestei elite. O altă distincție cu care se operează este aceea dintre cultură materială și cultură spirituală.

modificare 

Articolul zilei

Muzeul Tehnicii Populare este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România. Situat imediat la sud de Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești. Casele, atelierele și complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului.

Muzeul se întinde pe 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de clădiri. Inventarul pieselor cuprinse în muzeu se ridică la 16,000 (multe expuse în interiorul clădirilor).

Muzeul Tehnicii Populare a fost înființat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie. Ideea unui muzeu etnografic este însă mai veche, acest muzeu fiind o resuscitare a Muzeului Etnografic-Istoric al Românilor din Transilvania (fondat în 1905 și închis în 1950).

modificare 

Articole selectate

modificare 

Imaginea zilei

Vedere generală a Muzeului Guggenheim din Bilbao
modificare 

Categorii

modificare 

Știați că...

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte Portale

Curăță memoria cache