Portal:Mitologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Mitologie

O mitologie este un set relativ coerent de mituri, întâmplări care descriu o anumită religie sau un sistem de valori. Cuvântul "mitologie" provine din limba greacă, din fuziunea cuvintelor "mythos" ("poveste" sau "legendă") și "logos" ("cuvânt"). Miturile sunt în general opere literare narative tradiționale ce au rolul de a explica diferite fenomene ale naturii, originea omului și a animalelor, etc. De obicei, miturile implică prezența unui element sacru, a unor zeități, a unor forțe fabuloase, supraomenești. Miturile se suprapun adeseori cu legendele, diferențele dintre acestea fiind că legendele au un sâmbure de adevăr, în timp ce miturile sunt în totalitate imaginare.

modificare 

Articol selectat

Ahile

Achilles, Ahile sau Akhilleus (greaca antică:Ἀχιλλεύς) este un celebru erou din mitologia greacă (cunoscut mai ales datorită epopeii homerică Iliada), care a participat la războiul troian.

Era fiul zeiței Thetys și al muritorului Peleus, rege al mirmidonilor din Phthia (sud-estul Tesaliei). Se spune că nimfa Thetis fusese râvnită atât de Zeus cât și de Poseidon, însă cei doi au renunțat la ea în favoarea lui Peleus atunci când Prometeu a profețit că ea va aduce pe lume un fiu mai puternic ca tatăl lui. Când l-a născut pe Ahile, Thetys a vrut să-l facă nemuritor. Ahile a fost cufundat în întregime de către mama sa în apele Styxului, însă i-a rămas afară călcâiul de care-l ținea Thetys. O altă versiune spune că Thetys l-a uns pe băiat cu ambrozie și l-a așezat deasupra focului, pentru a-i arde toate componentele de muritor ale corpului, pentru a-l purifica. Întreruptă însă de Peleus, Thetys s-a înfuriat și a dat drumul copilului fără a fi terminat ritualul. Homer nu face nici o referire la această invulnerabilitate în Iliada. Dimpotrivă, descrie o scenă în care Ahile este rănit (În Cartea 21, eroul peonian Asteropaeus, fiul lui Pelegon, îl provoacă pe Ahile, în apropierea râului Scamandru. El aruncă două săgeți, iar una îi rănește cotul lui Ahile provocându-i sângerare).



Mai multe despre Ahile...

modificare 

Articolul zilei

Amaterasu, ieşind din peşteră, readucând lumina solară în univers .

Amaterasu(天照), Amaterasu-ō-mi-kami (天照大神 or 天照大御神) sau Ōhiru-menomuchi-no-kami (大日孁貴神) este în mitologia japoneză zeița soarelui, și poate cea mai importantă zeitate (神, kami) șintoistă. Ea a fost născută din ochiul stâng al zeului Izanagi în timp ce acesta se purifica într-un râu și a devenit stăpâna Paradisului (Takamagahara). În trecut se considera că Familia Imperială a Japoniei și împăratul erau descendenți pe linie dreaptă ai zeiței.


Mai multe despre Amaterasu...


modificare 

Articole noi

Telemah -- 13.01 -- Faeton -- 12.01 -- Hilas -- 8.01 -- Belerofon -- 8.01 -- Protesilaus -- 6.01 -- Dolon -- 4.01 -- Tamiras -- 22.12 -- Io -- 26.12 -- Aiax din Locres -- 25.12 -- Penelopa -- 25.12 -- Circe -- 25.12 -- Andromeda 22.12 -- Euridice -- 22.12 -- Arachne -- 21.12 -- Leda -- 20.12 -- Andromaca -- 17.12 -- Caribda -- 17.12 -- Aiax din Salamina -- 17.12 -- Minotaur -- 11.12 -- Rhesus -- 30.10 -- Sabazios -- 29.10 -- Misterele din Eleusis -- 13.10 -- Dionysos Zagreus -- 30.09 -- Orfism -- 29.09 -- Orfeu --28.09 -- Nabu -- 16.09 -- Adad -- 16.09 -- Ghilgameș -- 15.09 -- Amaterasu --15.09 -- Mitologie celtică -- 15.09 -- Polixena -- 12.09 -- Pan ku - 12.09 -- Mitologie egipteană -- 11.09 -- Dragon -- 10.09 -- Divinitate solară -- 7.09 -- Mitologie japoneză -- 5.09 -- Războiul troian -- 4.09 -- Geneză (mitologie) -- 3.09 -- Icar -- 14.07 -- Egeu -- 14.07 -- Uroborus -- 23.06 -- Quetzalcoatl -- 22.06 -- Hebe -- 24.04 --Animale (mitologie) -- 13.04 -- Ragnarok -- 6.04 -- Orion --17.06


modificare 

Știați că...

...mitologia japoneză este un sistem complex de credințe. Panteonul șintoist cuprinde o colecție de peste 8000 kami („zei” sau „spirite” în limba japoneză)? Datorită influenței civilizației antice a Chinei, o mare parte din mitologia și religia japoneză provine dinspre vestul arhipelagului. Cu toate acestea există și multe din mituri alcătuite într-un original stil japonez. Mitologia japoneză cuprinde atât tradiții șintoiste și budiste cât și credințe populare legate de agricultură.



...o divinitate solară este un zeu sau o zeiță care reprezintă soarele, sau un aspect al acestuia? Oamenii au venerat soarele și divinitățile solare din cele mai vechi timpuri ale istoriei cunoscute; venerarea soarelui este cunocută și sub numele de helioatrie. De aici, multe credințe și legende s-au format în jurul acestei venerări, cea mai interesantă variantă de mituri fiind cea a "lipsei soarelui", motiv răspândit în întreaga lume.


...Misterele din Eleusis au fost niște sărbători bianuale ținute în Grecia antică în templul din Eleusis. Ele erau închinate din recunoștință pentru darul agriculturii zeiței Demetra și fiicei ei Persefona? Eleusinii erau după legendă la rândul lor protejați de Demetra, deoarece se arătaseră primitori față de zeiță atunci cănd aceasta, căutând-o pe Persefona, luase înfățișarea unei bătrâne sărmane.



...în mitologia nordică, Ragnarok („soarta zeilor”) este bătălia de la sfârșitul lumii. Se spune că această bătălie va fi purtată de zei (Aesir, conduși de Odin) și de entitățile malefice, giganții de foc (Jotun) și diverși monștri, conduși de Loki. Acest zeu va fi, împreună cu copiii săi, lupul Fenris și șarpele Jormungand protagoniștii provocării acestui dezastru. În această luptă vor pieri o parte din zei, giganți și monștri, dar și aproape tot universul.


...Isis este una din principalele divinități venerate de vechii egipteni, zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și a fidelității femeii față de soț.

modificare 

Articole de calitate


modificare 

Legături externe

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Index tematic

modificare 

Categorii

 Pentru afișarea subcategoriilor, faceți clic pe „►”
 Pentru afișarea subcategoriilor, faceți clic pe „►”
modificare 

WikiProiecte


Puteți participa la proiectul Mitologie greacă. Proiectul Mitologie greacă este un proiect Wikipedia care are drept scop îmbunătățirea articolelor legate de mitologia greacă, coordonarea și împărțirea acestora pe categorii și scrierea unor articole esențiale legate de acest subiect care lipsesc.

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Cioturi
Quetzalcoatl -- Mithra -- Anahita -- Haurvatat -- Ahura Mazda -- Angra Maynu -- Vasilisc -- Aspidă -- Alkonost -- Apă (mitologie) -- Derzelas -- Garafena -- Indrik -- Făt-Frumos -- Sfinx -- Kotys -- Maris -- Minerva -- Uni -- Dagda -- Lug -- Tentatis -- Elf -- Pegas --

Articole care trebuie îmbunătățite
Cerber -- Hidra -- Nimfe -- Trol -- Indra --Foc (mitologie) -- Pământ (mitologie) -- Egipt (mitologie) -- Solomonar -- Bendis -- Dragobete -- Pasărea Phoenix --Tezeu -- Păcală -- Icar -- Shiva

Articole care lipsesc
Sânziană -- Traian și Dochia -- Heros -- Himeră -- Mitologie tibetană

Articole care trebuie îmbunătățite urgent
Mitologie romană

Liste

Listă de zei în ordine alfabetică -- Listă de zeități -- Listă de ființe fabuloase -- Wikiproiect Mitologie/Articole care lipsesc

Termeni de specialitate
Basm -- Saga -- Legendă -- Mitologie

Cere un articol
Războiul troian


modificare 

Citate

„Mitologia este o hologramă spirituală.”
(Jeffrey Collins)
„Un mit este o religie in care nu mai crede nimeni.”
(James Feibleman)
„Mitul este o încercare de a istorisi o întreagă experiență umană având un scop prea profund, care merge până în adâncimile sufletului și ale sângelui, printr-o descriere sau o explicație mentală.”
(D.H. Lawrence)
„Un mit este un fel stabilit de a privi lumea, care nu poate fi distrus deoarece, privit prin mit, toate dovezile sprijină mitul.”
(Edward de Bono)
„Visul este mitul personal. Mitul este visul public”
(Joseph Campbell)
„Mitul nu este nimic mai mult decât o bârfă antică.”
(Stanislaw Jerzy Lec)



modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte Portale

Curăță memoria cache