Sari la conținut

Portal:Religie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Portalul despre Religie
Știința fără religie este imperfectă; religia fără știință este oarbă (Albert Einstein )


modificare 

Introducere

Religia este credința în supranatural, sacru sau divin, și codul moral, practicile, valorile și instituțiile asociate cu această credință. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane. Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe încercările oamenilor de a explica universul și fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeități sau alte forțe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înțelesului vieții.

modificare 

Articol selectat

Iisus Hristos

Iisus sau Isus, cunoscut și ca Iisus din Nazaret sau Isus Nazariteanul, (* cca. 7-5 î.e.cr. - † 30 d.Hr. sau 33 d.Hr., Ierusalim) este figura centrală a creștinismului, unde este cunoscut ca Iisus Hristos sau Cristos. Sub numele de Isa, este recunoscut și ca unul din principalii profeți ai Islamului.

Conform tradiției, care este acceptată în general ca adevăr istoric, Iisus s-a născut pe la 6 î.Hr. în Bethleem Efrata, și a fost răstignit și a înviat pe la 27 d.Hr.. După ce s-a înalțat în cer, discipolii i-au răspândit învățăturile, ceea ce a dus la formarea celei de-a doua mari religii monoteiste universale - creștinismul. Principalele surse ce descriu viața Lui Iisus sunt evangheliile canonice ale Noului Testament, despre care se presupune că au fost scrise de doi dintre discipolii săi direcți, numiți și apostoli, și de doi discipoli indirecți.

modificare 

Imagine selectată

Catedrala Sfântul Vasile, una dintre cele mai cunoscute biserici ortodoxe ruse din Moscova
modificare 

Știați că...

O poartă torii la Sanctuarul de la Itsukushima

...șintoismul sau shinto (神道) este religia tradițională a Japoniei și o fostă religie de stat a acestei țări. Fiind o religie politeistă, implică venerarea unor zei numiți kami (神). Mulți kami sunt divinități locale și pot reprezenta spirite sau genii ale unor anumite zone geografice, însă există și unii zei care personifică monumente sau procese naturale majore: de exemplu, Amaterasu, zeița soarelui , sau Muntele Fuji. Shinto este un sistem de credințe animist. Cuvântul Shinto este format prin alăturarea a două caractere japoneze (kanji): 神 shin, însemnând zei sau spirite (când este singur, caracterul se citește kami) și 道 , însemnând drum, cale filozofică (același caracter se folosește în scrierea chineză pentru cuvântul Tao). Astfel, Shinto se traduce prin Calea zeilor.


...sinodul sau conciliul este o întrunire bisericească a cărui membri sunt îndeosebi episcopi, ca de exemplu Conciliul de la Calcedon. Întrunirea lor este cauzată de apariția unor probleme, a unor situații tensionate – uneori – și au drept scop dezbaterea și luarea deciziilor ce se impun atât în privința credinței cât și a cultului și a moralei. Termenul „conciliu” (în Orientul creștin „Sinod”) numea întrunirile primelor comunități creștine (reprezentate de păstorii lor), întruniri în care se dezbăteau și se decidea asupra problemelor ce interesau viața bisericească. În aceste întruniri – manifestări și actualizări ale existenței Bisericii – erau trasate legile fundamentale ale unanimității, fraternității și comuniunii.

modificare 

Index tematic

modificare 

Articole de calitate

modificare 

Articole noi

Dacă ați creat un articol din domeniul religiei nu ezitați nici un moment să-l înscrieți pe lista de "Articole noi", cu menționarea datei.

modificare 

Lucruri pe care le poți face


modificare 

Legături externe

modificare 

Portale asemănătoare

modificare 

Religie Categorii

modificare 

Biografie selectată

Scene persane din viaţa lui Mahomed.

Mahomed înseamnă "cel demn de laudă". Profetul Mahomed s-a născut la Mecca in jurul anului 570. Tatăl sau moare cu puțin timp înainte de nașterea sa și mama sa când el avea doar 6 ani. Este crescut de unchiul sau Abu Talib de la vârsta de 8 ani. La 12 ani călătorește în Siria, unde un preot creștin îi prezice că el este profetul despre care se vorbește în Biblie. Se căsătorește cu prima lui nevastă, Hadijea la vârsta de 25 de ani (ea avea 40); soția sa va deveni prima musulmană. Datorită caracterului sau integru este ales ca membru într-o organizație numită Alianța pentru Caritate. Este pentru un timp păstor, având posibilitatea sa călătorească mult. Era cunoscut de toți ca fiind o persoană foarte corectă și cu un suflet foarte bun.

Mai multe despre Mahomed...

modificare 

Citate

„Când fac bine, mă simt bine; când fac rău, mă simt rău. Asta este religia mea.”
(Abraham Lincoln)
„A avea credință înseamnă a crede în ceea ce nu vezi, iar răsplata pentru această credință va fi să vezi ceea ce crezi.”
(Sfântul Augustin)
„Teologia nu este ceea ce știm despre Dumnezeu, ci ceea ce nu știm despre natură.”
(Robert G. Ingersoll)
„Cu cât studiez mai mult religiile cu atât sunt mai convins că omul nu a venerat altceva decât pe el însuși.”
(Sir Richard Francis Burton)
modificare 

Religie liste

modificare 

Știri

  • 1 decembrie 2006: Papa Benedict al XVI-lea s-a întors la Roma după vizita sa în Turcia. Suveranul pontif a lansat, cu puțin timp înainte de a pleca, porumbei ca simboluri ale păcii exprimându-și totodată speranța că prin intermediul prezenței sale va contribui la „o mai bună înțelegere între religii”. Vizita a avut loc la trei luni după discursul său intrigant de la Regensburg în care a asociat islamul cu violența. detalii...
modificare 

WikiProiecte

Puteți contribui la secțiunea " Minorități religioase " din cadrul proiectului "Minorități".


modificare 

Subportale

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii