Portal:Informatică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Portal Informatică

Acest portal dorește să reunească articolele despre informatică, tehnologia informației, știința calculatoarelor și toate domeniile adiacente.

Coordonarea articolelor din acest domeniu se face la Proiect:Informatică.
modificare 

Articolul zilei

Un subsistem multimedia IP (IMS, în engleză IP Multimedia Subsystem) este o arhitectură standardizată de rețea de ultimă generație pentru operatorii de telefonie care vor să ofere servicii multimedia fixe sau mobile. Folosește o implementare de Voce peste IP (VoIP) bazată pe implementarea protocolului SIP, standardizată de către 3GPP care rulează peste standardul IP. Ambele sisteme telefonice existente în prezent, atât cele bazate pe comutație de pachete, cât și cele bazate pe comutația de circuite, sunt suportate.

Țelul subsistemului multimedia IP nu este numai de a furniza noi servicii, ci de a oferi toate serviciile (prezente și viitoare), pe care le oferă Internetul. În acest fel, IMS va oferi operatorilor de rețele posibilitatea să controleze și să taxeze fiecare serviciu. În plus, utilizatorii își vor putea folosi toate serviciile și când sunt în roaming, și când sunt în rețelele lor de bază. Pentru a îndeplini aceste obiective, IMS folosește protocoale IP publice, definite de către IETF. Prin urmare, sesiunea multimedia stabilită între doi utilizatori IMS, sau între un utilizator de IMS și unul din internet, precum și între doi utilizatori din internet, va fi făcută folosindu-se același protocoale. Mai mult, interfețele pentru dezvoltatorii de servicii sunt de asemenea bazate pe protocoale IP. Din aceste motive, IMS-ul unește Internetul cu lumea telefoniei celulare; folosește tehnologiile celulare pentru furnizarea accesului pe scară largă, și tehnologiile Internet pentru a furniza servicii atrăgătoare pentru utilizatori.

modificare 

Imaginea zilei

modificare 

Articole selectate

Limbaje de programare:

ActionScript, BASIC, C, C++, C#, CLIPS, Cobol, Fortran, Haskell, Java, JavaScript, LISP, MIVA SCRIPT, PHP, Pascal, Perl, Prolog, Python, Ruby, Scriptol, Tcl/TK, Verilog, VHDL.

Personalități:

Eric Allman, Bill Gates, Steve Jobs, Donald E. Knuth, Dennis Ritchie, Andrew Tanenbaum, Linus Torvalds, Niklaus Wirth.

Hardware:

Disc dur, Macintosh, Maus, Memorie cu acces aleator, Modem, Monitor, PC, Periferic, Tastatură.

Organisme

ApacheBSAFundația MozillaFSFICANNIEEEIETFISOUnicodeW3C.

Software:

3D Studio MaxBlenderFirefoxFlashGimpGNOMEInternet ExploreriTunesKDEMicrosoft OfficeMozillaMPlayerOpenOffice.orgOperaPhotoshopVisual StudioWinampWindowsSisteme de operare, .

Wikibooks
modificare 

Știați că...

... Donald Knuth nu mai utilizează e-mail-ul de peste 15 ani?

... primul program scris de Bill Gates a fost X și 0?

... o adresă IPv6 este stocată pe 128 de biți?


modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte portaluri

Curăță memoria cache