Portal:Tenis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


modificare 

Tenis

Tennis ball 01.jpg

Tenisul de câmp este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc acoperită cu pâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

Originar din Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în special la persoanele bogate din clasele superioare.

Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului „tie-break”, regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

modificare 

Actualități

  • 19 iulie: Americanul Andy Roddick, finalist la Wimbledon, a declarat forfeit turneului de tenis de la Indianapolis din cauza unei accidentări la șold.
  • 19 iulie: Victor Hănescu a pierdut a treia finală a carierei în fața francezului Jeremy Chardy la turneul de la Stuttgart cu 6-1, 3-6, 4-6.
  • 5 iulie: Roger Federer a redevenit numărul 1 mondial după o finală de la Wimbledon de vis cu Roddick, 16-14 în setul decisiv. El reușește să bată recordul lui Pete Sampras de 14 turnee de Mare Șlem.


modificare 

Articol selectat

„Cupa Davis” (cunoscută și sub numele de „Salatiera de argint”) este un trofeu sportiv din tenis. Cel al cărui nume îl poartă trofeul, respectiv Dwight Filley Davis, a fost tenismen, visul său fiind un meci internațional, în locul unuia interamerican. „Cupa Davis”, ca trofeu sportiv, a fost înscrisa legal la 21 februarie 1900. Ea este asigurată la Banca West din New York, astăzi valoarea ei afectivă fiind inestimabilă. Una din prețioasele tradiții ale cupei este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare și din cea învinsă. Ion Țiriac și Ilie Năstase se numară printre marii performeri ai „Cupei Davis”, cu peste 100 de meciuri susținute.

modificare 

Biografie selectată

Federer la Wimbledon, 26 iunie 2009

Roger Federer (n. 8 august 1981) este jucător elvețian de tenis de câmp, în prezent clasat pe locul 1 ATP. Are 17 turnee de Grand Șlem câștigate la simplu, record până acum.

S-a născut la Binningen (în apropiere de Basel, Elveția) și a început cariera de tenis la vârsta de 8 ani. A vrut să devină fotbalist (este suporter al echipei FC Basel), dar a abandonat ideea și a decis să-și facă o carieră în tenisul de câmp. În 2003 a înființat „Roger Federer Foundation” pentru ajutorarea copiilor în special din Africa de Sud. A ocupat primul loc în clasamentul mondial pentru un număr record de 237 săptămâni consecutive, între 2 februarie 2004 și 17 august 2008. A fost desemnat cel mai bun sportiv european al anului 2007.

Este impreună cu Mirka Wavrinec din 2000. S-au căsătorit în 2009, in prezent au doua perechi de gemeni. Este prieten foarte bun cu Rafael Nadal cu toate că pe teren par doi dușmani de moarte.

modificare 

Știați că...

  • ...atât Pete Sampras cât și Andre Agassi au recorduri de pierderi la jocul în dublu?
  • ...germana Steffi Graf este singurul jucător din lume care are cel puțin 4 titluri la fiecare Mare Șlem?
  • ...Martina Navratilova a avut o serie de 74 de victorii în 1984?
modificare 

Imagine selectată

modificare 

Citat selectat

modificare 

Proiecte asemănătoare

modificare 

Categorii

modificare 

Lucruri pe care le puteți face

Evolution-tasks-old.png
  • Puteți crea articole noi despre tenis sau puteți îmbunătăți un ciot
  • Puteți adăuga știri noi despre tenis aici.
  • Puteți crea Proiect:Tenis și să ajutați la el.