Sari la conținut

Portal:Egiptologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Egiptologie


Egiptologia este studiul științific al Egiptului Antic și istoriei Egiptului Antic și este o ramură regională și tematică a disciplinelor Istoria antică și arheologie. Un practicant al acestei discipline poartă numele de egiptolog.

Egiptologia studiază cultura (limba, literatura, istoria, religia, arta, economia) egiptenilor antici dintre mileniul V î.Hr. până la sfârșitul dominației Imperiului Roman in sec. IV d.Hr.

modificare 

Rezumat

modificare 

Articole selectate

modificare 

Articolul zilei

Piramida lui Kheops

A IV-a Dinastie Egipteană a fost cea de a doua din cele patru dinastii ce se consideră a forma Vechiul Regat Egiptean. Din această dinastie fac parte unii din cei mai cunoscuți monarhi ai Egiptului Antic datorită faptului că lor li se datorează construcția de piramide .Toți faraonii acestei dinastii au construit cel puțin câte o piramidă care să le servească drept mormânt. Ca și in cea de a III a dinastie capitala era la Memphis.

Sneferu, fondatorul dinastiei, a comandat construcția a trei piramide si dupa unii egiptologi poate chiar patru. Astfel, deși Khufu - fiul său și Hetepheres I -succesorul acestuia, au ridicat cele mai mari piramide din Egipt, Sneferu i-a depașit pe aceștia prin volumul de piatra și constucții.

modificare 

Știați că...

... o bijuterie găsită in mormântul KV62 al lui Tutankhamun a fost formată de un meteorit antic în deșertul Sahara?

... Piatra din Rosetta a fost cheia descifrării hieroglifelor în 1822 de către Jean-François Champollion, și în 1823 de către Thomas Young, această descoperire permițând traducera altor texte hieroglifice?

... Dr. Zahi Hawass (arabă: زاهى حواس ) este unul din cei mai cunoscuți egiptologi, fiind în prezent secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt?

... un sigiliu găsit în mormântul faraonului Peribsen, care aparține celei de a II-a dinastii are prima propoziție complet scrisă în hieroglife egiptene?modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte portaluri


Curăță memoria cache