Portal:București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

București

Bucureşti: Podul Naţiunile Unite şi Calea Victoriei

Bucureștiul este capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de peste două milioane de locuitori face ca Bucureștiul să fie a șasea capitală după mărime din Uniunea Europeană.

Prima mențiune a localității apare în 1459. În 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mass-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare.

Orașul se află în sud-estul țării, între Ploiești și Giurgiu, pe malurile râului Dâmbovița, ce se varsă în Argeș, afluent al Dunării. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orașului, precum Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina, iar în centrul orașului există un lac, Lacul Cișmigiu. Acest lac, fostă baltă în vechiul oraș medieval, este înconjurat de parcul Cișmigiu, inaugurat în 1847 după planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer. Pe lângă Cișmigiu, mai există câteva parcuri mari: Parcul Herăstrău (cu Muzeul Satului), Parcul Tineretului (cu Sala Polivalentă) și Grădina Botanică (cea mai mare din România și care cuprinde peste 10.000 de specii de plante, inclusiv exotice).

modificare 

Articole selectate

Ateneul Român

Ateneul Român este o sală de concerte din București, clădire situată pe Calea Victoriei în Piața Revoluției (fostă Piața Palatului). Tot aici se află sediul Filarmonicii „George Enescu”.

Locul unde s-a ridicat Ateneul aparținea familiei Văcăreștilor. În 1886 a început construcția actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul Dați un leu pentru Ateneu. Planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel încât să poată folosi fundația deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”.

Clădirea este precedată de un peristil, sprijinit pe șase coloane ionice. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu și Matei Basarab. Construcția se termină cu o cupolă bogat decorată.

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știați că...

modificare 

Biografie selectată

Mircea Eliade (n. 13 martie S.V. 28 februarie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), originar din România, naturalizat cetățean american în 1966, a fost un scriitor, filozof și istoric al religiilor, profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei Sewell L. Avery din 1962, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Mircea Eliade și-a construit o serioasă formație filozofică încă din România. După o pubertate dificilă de intens studiu solitar, începând din 1925 adolescentul este aproape unanim recunoscut ca "șef al generației" sale. Încă de la vârsta de 14 ani, începuse să scrie articole de entomologie, care trădează o surprinzătoare imaginație, ceva mai târziu, primele romane. Romanul Gaudeamus, terminat în 1928, partea a doua din Romanul adolescentului miop, cuprinde informații autobiografice interesante despre prima întâlnire cu viitorul lui profesor de logică și metafizică, Nae Ionescu, care avea să aibă o influență decisivă asupra carierei sale. Recunoscând talentul și cunoștințele lui Mircea Eliade, Nae Ionescu i-a dat o slujbă în redacția ziarului Cuvântul. Deși părerile posterității sunt împărțite, Nae Ionescu a avut meritul de necontestat de a fi sprijinit tinere talente ca Mihail Sebastian sau Emil Cioran.

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Știri

  • Teatrul de copii "Ion Creangă" va participa cu trei spectacole la "București - Cartier de vară". Realitatea.net
modificare 

Liste

modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Acesta este doar începutul Portalului București. Mai sunt multe de făcut, așa că vă invităm să ne dați o mână de ajutor.

De creat: Biserica Schitul Măgureanu, Biserica Reformată din București, Sky Tower (București), Hotel Ambasador, Hala Traian, Universitatea Spiru Haret (București), Bulevardul Regina Elisabeta, Hanul Roșu, Piața Sf. Anton (București), Bulevardul Lascăr Catargiu, Hala Unirii
De dezvoltat: Manifestațiile din Piața Universității, Colegiul Sfântul Sava, Parcul Herăstrău, Transport în București
De curățat:
Liste de completat: Lista străzilor centrului istoric din București, Lista ziarelor din București, Lista stațiilor radio din București, Listă de personalități născute în București, Lista cetățenilor de onoare ai municipiului București, Lista hotelurilor din București
Cioturi: vezi Categorie:Cioturi București
De unit:
Fotografii necesare: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, Palatul de Justiție, Palatul Mogoșoaia, Muzeul „Grigore Antipa”, Biserica Doamnei, Biserica Fundenii Doamnei, Mănăstirea Pasărea, Biserica Greacă din București, Catedrala Sfântul Iosif

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii