Portal:Automobil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to searchmodificare 

Automobil

Bugatti veyron in Tokyo.jpg

Un automobil, sau mai familiar mașină, este un vehicul cu patru (rar, trei, șase) roți, acționat de un motor cu ardere internă, cu abur, cu electricitate sau aer comprimat. Are scaune pentru conducător și pentru cel puțin un pasager.

Automobilele sunt de obicei construite pentru a călători pe drumuri, dar există unele, mai ales vehicule utilitare, care permit călătorii în afara drumurilor - (off-road). Drumurile și autostrăzile sunt folosite în comun cu alte vehicule, cu sunt motocicletele și tractoarele.

Un automobil tipic are un motor cu ardere internă și patru roți, însă au apărut pe piață și mașini cu motoare hibride, cu gaz sau electrice. Au fost construite și autovehicule cu trei roți, dar nu sunt prea răspândite din cauza problemelor de stabilitate.


Reîmprospătează pagina
modificare 

Articole selectate

modificare 

Articol selectat

Audi R8

AUDI AG, cunoscut simplu ca Audi, este un producător de automobile din Germania, cu sediul în Ingolstadt, landul Bavaria. Capitalul societății Audi este deținut aproape în totalitate (99,14%) de Volkswagen AG („Grupul Volkswagen”). De la 1 ianuarie 1985, sediul central al firmei Audi NSU Auto Union AG (AG este echivalentul german al abrevierii românești S.A.), a fost mutat de la Neckarsulm la Ingolstadt, și de atunci produsele poartă numele Audi. Automobilele de marca Audi, cu excepția celor două uzine germane din Ingolstadt și Neckarsulm, mai sunt fabricate și în orașele: Győr (Ungaria), Bratislava (Slovacia), Changchun (China), Bruxelles (Belgia) și Aurangabad (India). Sloganul oficial al firmei Audi este Vorsprung durch Technik („Avantaj prin tehnică”). Acest slogan a fost folosit pentru prima dată la reclama pentru NSU Ro 80, în ianuarie 1971. Sloganul mai este folosit și în cîntecele „Zooropa” al formației U2 sau în albumul „Parklife” aparținînd formației engleze Blur. De mulți ani încoace, secția Audi Tradition mai mult...

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știri

  • Grupul american Ford a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) singura ofertă finală pentru cumpărarea companiei Automobile Craiova, până la termenul limită, în timp ce producătorul american General Motors a renunțat la preluarea uzinei...

(6 iulie 2007, Wall-Street.ro)

modificare 

Citate

  • Primul automobil din viață se uită la fel de greu ca prima soție. (Stirling Moss)
  • Nu poți trata o mașină ca pe o ființă umană: mașinii îi trebuie iubire. (Walter Röhrl)
modificare 

Personalități deosebite

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Poți ajuta la completarea unui ciot din domeniul automobilismului.

modificare 

Știați că...

... în martie 2007 automobilul VW Golf cu numărul 25 de milioane a părăsit linia de producție din Wolfsburg, primul Golf fiind produs în anul 1974?

modificare 

Constructori de automobile