Sari la conținut

Portal:Automobil

De la Wikipedia, enciclopedia liberămodificare 

Automobil

Un automobil, sau mai familiar mașină, este un vehicul cu patru (rar, trei, șase) roți, acționat de un motor cu ardere internă, cu abur, cu electricitate sau aer comprimat. Are scaune pentru conducător și pentru cel puțin un pasager.

Automobilele sunt de obicei construite pentru a călători pe drumuri, dar există unele, mai ales vehicule utilitare, care permit călătorii în afara drumurilor - (off-road). Drumurile și autostrăzile sunt folosite în comun cu alte vehicule, cu sunt motocicletele și tractoarele.

Un automobil tipic are un motor cu ardere internă și patru roți, însă au apărut pe piață și mașini cu motoare hibride, cu gaz sau electrice. Au fost construite și autovehicule cu trei roți, dar nu sunt prea răspândite din cauza problemelor de stabilitate.


Reîmprospătează pagina
modificare 

Articole selectate

modificare 

Articol selectat

Sediul BMW
Sediul BMW

BMW, acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG (în română Uzina Bavareză de Motoare SA), este un producător german de automobile, motociclete și motoare. BMW este o companie germană organizată ca societate pe acțiuni, înregistrată în DAX la Bursa din Frankfurt. Sigla alb-albastră folosită pînă în prezent, utilizează aceleași culori ca ale steagului Bavariei, sugerînd simultan o elice albă care se rotește avînd ca fundal un albastru similar cu cel al cerului. Grila frontală caracteristică, de forma „rinichi dublu”, a fost prima dată folosită la modelul BMW 303, la începutul anilor 1930. Firma BMW, este una din marile firme de automobile la nivel mondial, având ca subdivizii ale sale alte companii producătoare de automobile, cum ar fi: BMW MINI și Rolls-Royce. Marca britanică Rover a fost (1994 - 2000) parte a concernului. Formula 1: BMW Sauber, Williams. Sloganul german original al firmei este „Freude am Fahren”, ceea ce se traduce liber prin: Plăcere la condus, Plăcere la volan, în engleză: „The Ultimate Driving Machine”, ceea ce se traduce aproximativ prin: Cea mai sofisticată / Ultima mașină de condus. În sectorul de piață al autoturismelori, BMW se află mai mult...

modificare 

Imagine selectată

Enzo Ferrari
Enzo Ferrari
modificare 

Știri

  • Grupul american Ford a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) singura ofertă finală pentru cumpărarea companiei Automobile Craiova, până la termenul limită, în timp ce producătorul american General Motors a renunțat la preluarea uzinei...

(6 iulie 2007, Wall-Street.ro)

modificare 

Citate

  • Primul automobil din viață se uită la fel de greu ca prima soție. (Stirling Moss)
  • Nu poți trata o mașină ca pe o ființă umană: mașinii îi trebuie iubire. (Walter Röhrl)
modificare 

Personalități deosebite

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Poți ajuta la completarea unui ciot din domeniul automobilismului.

modificare 

Știați că...

... în martie 2007 automobilul VW Golf cu numărul 25 de milioane a părăsit linia de producție din Wolfsburg, primul Golf fiind produs în anul 1974?

modificare 

Constructori de automobile

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte portaluri

Curăță memoria cache