Portal:Automobil

De la Wikipedia, enciclopedia liberămodificare 

Automobil

Bugatti veyron in Tokyo.jpg

Un automobil, sau mai familiar mașină, este un vehicul cu patru (rar, trei, șase) roți, acționat de un motor cu ardere internă, cu abur, cu electricitate sau aer comprimat. Are scaune pentru conducător și pentru cel puțin un pasager.

Automobilele sunt de obicei construite pentru a călători pe drumuri, dar există unele, mai ales vehicule utilitare, care permit călătorii în afara drumurilor - (off-road). Drumurile și autostrăzile sunt folosite în comun cu alte vehicule, cu sunt motocicletele și tractoarele.

Un automobil tipic are un motor cu ardere internă și patru roți, însă au apărut pe piață și mașini cu motoare hibride, cu gaz sau electrice. Au fost construite și autovehicule cu trei roți, dar nu sunt prea răspândite din cauza problemelor de stabilitate.


Reîmprospătează pagina
modificare 

Articole selectate

modificare 

Articol selectat

Porsche Panamera la Muzeul Porsche

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG sau Porsche Holding SE, cunoscut de obicei la Porsche AG, sau doar Porsche, este o firmă germană constructoare de automobile sport. A fost fondată în 1931 de Ferdinand Porsche, inginerul care a creat și primul model Volkswagen bine cunoscutul Volkswagen Beetle. Compania își are sediul în Stuttgart, Baden-Württemberg. În România, compania este reprezentată de firmele Porsche România și Porsche Inter Auto Romania, care importă și comercializează automobile marca Porsche, Audi, Volkswagen, Skoda, Seat, Bentley și Lamborghini. Ferdinand Porsche a înființat "Dr. ing. h. c. F. Porsche GmbH" în 1931, cu sediul la Königstrasse în centrul Stuttgartului. Compania oferea inițial servicii de consultanță și proiectare, și nu construia automobile sub numele propriu. Unul din primele contracte a fost cu guvernul german pentru a proiecta o mașină populară, "Volkswagen" în germană[1]. Primul model Porsche, Porsche 64, a fost proiectat în 1939 folosind multe componente de mai mult...

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știri

  • Grupul american Ford a depus la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) singura ofertă finală pentru cumpărarea companiei Automobile Craiova, până la termenul limită, în timp ce producătorul american General Motors a renunțat la preluarea uzinei...

(6 iulie 2007, Wall-Street.ro)

modificare 

Citate

  • Primul automobil din viață se uită la fel de greu ca prima soție. (Stirling Moss)
  • Nu poți trata o mașină ca pe o ființă umană: mașinii îi trebuie iubire. (Walter Röhrl)
modificare 

Personalități deosebite

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Poți ajuta la completarea unui ciot din domeniul automobilismului.

modificare 

Știați că...

... în martie 2007 automobilul VW Golf cu numărul 25 de milioane a părăsit linia de producție din Wolfsburg, primul Golf fiind produs în anul 1974?

modificare 

Constructori de automobile

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte portaluri

Curăță memoria cache