Portal:Fotbal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutaremodificare 

Fotbal

Football pitch metric.png

Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. Se joacă cu mingea pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei. De multe ori este cunoscut și sub numele de soccer, întrucât cuvântul fotbal se referă și la alte sporturi asemănătoare (fotbal american, fotbal australian)

Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial FIFA (Fédération Internationale de Football Association)....

modificare 

Articole selectate

modificare 

Articolul zilei

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi (n. 5 februarie 1965, Săcele, Constanța, jud. Constanța) este un fost fotbalist român, de origine aromână, supranumit Regele fotbalului românesc și Maradona din Carpați. Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României cu 35 de goluri înscrise.

Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile nimicitoare la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizare. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi își depășea ușor adversarii prin dribling și găsea deseori de unul singur soluția de rezolvare a unui meci. Deși nu excela la capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în cele mai bune poziții, care îi permiteau fie să paseze decisiv, fie să șuteze de la distanță...

modificare 

Biografie selectată

Ronaldinho
Ronaldo de Assis Moreira (născut la 21 martie 1980 în Porto Alegre), cunoscut ca Ronaldinho sau Ronaldinho Gaúcho, este un jucător de fotbal brazilian care joacă pentru echipa din țara sa natală Flamengo și pentru echipa națională a Braziliei.

Ronaldinho în portugheză înseamnă „Ronaldo cel mic” este cunoscut în Brazilia dupa porecla „Gaúcho” pentru a-l deosebi de Ronaldo, care deja era denumit „Ronaldinho” în Brazilia. Ronaldo și-a păstrat primul nume după mutarea în Europa, permțându-i astfel lui Ronaldinho să renunțe la „Gaúcho” și să rămână simplu Ronaldinho.

A mai jucat la Paris Saint-Germain, FC Barcelona cu care a câștigat primul trofeu UEFA Champions League în 2006 și la AC Milan. A devenit cetățean

modificare 

Știați că...

 • ...originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani? În 2004, forul ce guvernează acest sport la nivel mondial, FIFA, a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi.
 • ...cea mai mare competiție internațională în fotbal este Campionatul Mondial de Fotbal, organizat de FIFA? Această competiție se desfășoară o dată la 4 ani. Peste 190 de echipe naționale participă în turneele de calificare cu scopul de a obține un loc la turneul final.
 • ...Ioan Chirilă este autorul a 27 de volume de publicistică închinate unor sportivi sau evenimente sportive?
modificare 

Legături externe

modificare 

Imaginea zilei

Kindvall-Celtic- Feyenoord-1970.jpg
Atacantul suedez Ove Kindvall l-a lobat pe portarul scoțian, Evan Williams, care juca la Celtic Glasgow. Kindvall a marcat golul victoriei în minutul 117 al finalei Cupei Campionilor Europeni 1969-70. Astfel Feyenoord Rotterdam a învins pe Celtic cu 2-1 după prelungiri.
modificare 

Personalități deosebite

modificare 

Citate

 • Fotbalul este un joc simplu: 22 de jucători aleargă după minge timp de 90 de minute și la sfârșit, germanii câștigă. (Gary Lineker )
 • Pentru mine, fotbalul este hockey-ul după o supradoză de Valium (Gene Wojciechowski)
 • Dacă înscriam mai multe goluri decât ei, puteam câștiga (Gabriel Tamaș)
modificare 

WikiProiecte

Puteți participa la Wikiproiectul Fotbal

modificare 

Lucruri pe care le poți face

 • Puteți crea articole noi din domeniul fotbalului:
 • New (animated).gif Toate echipele de fotbal ale primelor ligi din Europa, proiect inițiat de Ionutzmovie și MSClaudiu. Puteți contribui cu articole noi sau puteți să completați cele creeate.
 • Jucători și antrenori de fotbal din România
 • Jucători și antrenori de fotbal din Republica Moldova
 • Jucători importanți de fotbal din lume
 • Cluburile de fotbal din România (din Liga a III-a de exemplu)
 • Cluburile de fotbal din Republica Moldova (din ligile inferioare de exemplu)
 • Cluburile importante de fotbal din lume
 • Puteți dezvolta cioturile din domeniul fotbalului:
 • Cluburile și jucătorii de fotbal din primele ligi din România și Republica Moldova
 • Puteți adăuga informații actualizate pe paginile din domeniul fotbalului.
 • Actualizarea Ligilor naționale de fotbal
 • Actualizarea competițiilor europene de fotbal
modificare 

Articole cerute‎

Cele mai dorite (necesare) articole din domeniul fotbalului la ro.wiki.


modificare 

Categorii