Masa Jidovului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masa Jidovului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Masa Jidovului
Harta locului unde se află Masa Jidovului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Sibiu
Județul Alba
 România
Cel mai apropiat orașSăliște (SB)
Sebeș (AB)
Coordonate45°43′21″N 23°36′06″E () / 45.72250°N 23.60167°E
Suprafață2 ha
Înființare1969, declarat în 2000

Masa Jidovului (monument al naturii cunoscută de localnici și sub denumirea de „Masa Uriașului”) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriile județelor Sibiu și județului Alba[1]

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află la granița vestică a județului Sibiu cu cea sud-estică a județului Alba, pe teritoriile administrative ale comunelor Jina, Sibiu și Șugag, Alba (satul Tău Bistra), pe malul drept al râului Sebeș, în imediata apropiere de drumul național (DN67C) Transalpina.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală (inclusă în situl de importanță comunitară - Frumoasa[2]) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 2 ha.[4]. Aceasta reprezintă un abrupt stâncos din șisturi cristaline acoperit parțial cu vegetație forestieră, care la o altitudine de 50 m. de la albia râului are o platformă (formațiune geologică ieșită înspre vale) de forma unei mese.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]