Sari la conținut

Cheile Runcului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Runcului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Cheile Runcului (2009)
Cheile Runcului (2009)
Harta locului unde se află Cheile Runcului
Harta locului unde se află Cheile Runcului
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°30′39″N 23°26′07″E () / 46.51083°N 23.43528°E[1]
Suprafață20 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM

Cheile Runcului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în extremitatea de nord a județului Alba, la granița către județul Cluj, pe teritoriul comunei Ocoliș între satele Lunca Largă în nord și Runc în sud.[2]

Se află în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul pârâului Ocolișului, afluent de stânga al Arieșului. Altitudinea maximă este de 982 m, în vârful care domină dinspre vest Cheile Runcului. Altitudinea minimă: 595 m (la intrarea pârâului Ocolișului în chei) și 500 m (la ieșirea pârâului din chei).

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 20 ha[4].

Este o rezervație complexă, constituită dintr-un relief deosebit de pitoresc, un ansamblu de abrupturi, creste, țancuri și turnuri.

Aria protejată Cheile Runcului este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[5] și reprezintă cea mai spectaculoasă străpungere mofologică a crestei calcaroase Vulturese, nu atât prin lungimea lor, care nu depășește cu mult 1 km, cât prin amploarea dezvoltării pe verticală, energia de relief in perimetrul cheilor depășind uneori 450 m.

Cheile sunt în cea mai mare parte proprietate de stat, aflate în administrația Ocolului Sivic “Romsilva”, respectiv Grupului de Acțiune Locală din Munții Metaliferi, Trascăului și Muntele Mare - GAL MMTMM[6] (ca teren forestier, dar și neproductiv), dar și domeniu particular, utilizate agricol (pajiști, pășuni, fânețe și, în mică măsură, teren cultivat).

La cca 2 km nord-est de Cheile Runcului se află Cheile Ocolișelului, traversate de Valea Ocolișelului.

Căi de acces

[modificare | modificare sursă]

Căi de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni, până la confluența Pârâului Ocolișului cu Arieșul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolișului, aproximativ 5 km până la intrarea în chei.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]