Iezerele Cindrelului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iezerele Cindrelului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Iezerele Cindrelului
Harta locului unde se află Iezerele Cindrelului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașSibiu
Coordonate45°35′55″N 23°47′51″E () / 45.59861°N 23.79750°E
Suprafață609,69 ha
Înființare1961, declarat în 2000

Iezerele Cindrelului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situat în județul Sibiu, pe teritoriul administrativ al comunei Gura Râului.[1]

Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi)

Rezervația naturală aflată în versantul nordic al Munților Cindrelului, are o suprafață de 609,69 ha, și reprezintă o arie cu forme de relief diversificate: căldări glaciare cu pereți abrupți, stâncării, morene, lacuri (Iezeru Mare și Iezeru Mic) și văi glaciare, ce adăpostesc o floră și o faună bine diversificată.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[2] și are o suprafață de 609, 69 ha.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Iezerele sunt incluse în situl de importanță comunitară Frumoasa și au fost desemnate ca rezervație naturală în scopul protejării și conservării anumitor specii din flora spontană și fauna sălbatică a Cindrelului.

Flora este reprezentată de specii arboricole de zâmbru (Pinus cembra), jneapăn (Pinus mugo) sau ienupăr (Juniperus communis). La nivelul ierburilor vegetează elemente floristice de stâncărie și fâneață; cu specii de: bujorul de munte (Rhododendron kotschyi), usturoiul siberian (Allium sibirium L.), rogozuri (Carex capillaris), veronica (Veronica baumgartenii), clopoței de munte (Campanula alpina); dintre care unele protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 - privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[3].

Fauna este alcătuită dintr-o gamă diversă mamifere (unele aflate pe lista roșie a IUCN): capra neagră (Rubicapra rubicapra), urs brun (Ursus arctos)[4], vulpe (Vulpes vulpes), lup cenușiu (Canis lupus)[5], jder (Martes martes); păsări, insecte, reptile și batracieni.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]