Cheile Tecșeștilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Tecșeștilor
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Tecșeștilor
Harta locului unde se află Cheile Tecșeștilor
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașTeiuș
Coordonate46°16′29″N 23°29′41″E () / 46.27472°N 23.49472°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]
Websitecheilesilosului.ro

Cheile Tecșeștilor alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea estică a Munților Trascăului, pe Valea Cetii, la o altitudine cuprinsă între 750 și 1150 m, pe teritoriul administrativ al comunei Întregalde, la limita teritorială a acesteia cu comuna Stremț.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 5 ha[5].

Arealul (inclus în situl de importanță comunitară Munții Trascăului[6]) prezintă un relief diversificat: abrupturi stâncoase (cheiuri constituite din calcare jurasice și formațiuni cretacice, formate din marne, gresii și conglomerate), acoperit în mare parte cu vegetație de arbori și arbusti cu specii de fag (Fagus sylvatica), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn (Betula pendula), cununiță (Spiraea chamaedryfolia), măceș (Rosa canina) sau mur (Rubus fruticosus); pășuni și fânețe.

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe specii floristice de stâncărie și pajiște; printre care: ovăscior (Helictotrichon decorum), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), bulbuc de munte (Trollius europaeus), stânjenel siberian (Iris sibirica), narcisă (Narcissus stellaris), ineață (Linum perenne ssp. extraaxillare), firuță (Poa sylvicola), păiuș roșu (Festuca rubra), iarba vântului (Nardus stricta).

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica de lemn din Dealul Geoagiului

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]