Cheile Văii Cetii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Văii Cetii
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Văii Cetii
Harta locului unde se află Cheile Văii Cetii
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașZlatna
Coordonate46°14′50″N 23°33′21″E () / 46.24722°N 23.55583°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Văii Cetii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului județul Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea estică a Munților Trascăului pe cursul mijlociu al Văii Cetea (un afluent al râului Galda), pe teritoriul administrativ al comunei Galda de Jos, satul Cetea.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 10 ha[5].

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica)

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[6] și reprezintă o zonă de cheiuri înguste, săpate în calcare (ace, turnuri, hornuri, mase de grohotiș), înconjurate de vegetație forestieră (fag, gorun, mesteacăn, pin), pășuni și fânețe. Flora ariei protejate are în componență arbori și arbusti cu specii de: pin de pădure (Pinus sylvestris), fag (Fagus sylvatica), gorun (Quercus petraea), mesteacăn (Betula pendula), alun (Corylus avellana) sau măceș (Rosa canina).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite specii floristice de pajiște și stâncărie, printre care: floare de colț (Leontopodium alpinum Cass.), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), bozior (Orchis sambucina), cimbrișor (Thymus comosus), sau ghiocel (Galanthus nivalis).

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]