Cheile Albacului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Albacului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Albacului
Harta locului unde se află Cheile Albacului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°27′22″N 22°56′14″E () / 46.45611°N 22.93722°E[1]
Suprafață35 ha
Înființare1999, declarat în 2000

Cheile Albacului (cunoscute și sub denumirea de Cheile Arieșului) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Albac.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în estul Munților Trascăului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali), în partea nord-vestică a județului Alba și cea vestică a satului Albac, lângă drumul național DN75, care leagă orașul Câmpeni de Turda[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 35 de hectare[4].

Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 - Munții Apuseni-Vlădeasa[5] și reprezintă o formațiune de tip chei (abrupturi stâncoase, izvoare, izbucuri) săpate în calcare de apele Arieșului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]