Cheile Albacului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Albacului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Albacului
Harta locului unde se află Cheile Albacului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Alba county CoA.pngJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașBaia de Arieș
Coordonate46°27′22″N 22°56′14″E () / 46.45611°N 22.93722°E[1]
Suprafață35 ha
Înființare1999, declarat în 2000

Cheile Albacului (cunoscute și sub denumirea de Cheile Arieșului) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Albac.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în estul Munților Trascăului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali), în partea nord-vestică a județului Alba și cea vestică a satului Albac, lângă drumul național DN75, care leagă orașul Câmpeni de Turda[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 35 de hectare[4].

Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 - Munții Apuseni-Vlădeasa[5] și reprezintă o formațiune de tip chei (abrupturi stâncoase, izvoare, izbucuri) săpate în calcare de apele Arieșului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]