La Grumaji

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
La Grumaji
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află La Grumaji
Harta locului unde se află La Grumaji
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașSăliște
Coordonate45°43′10″N 23°36′00″E () / 45.71944°N 23.60000°E
Suprafață2 ha
Înființare2000

La Grumaji (monument al naturii), este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în sudul Transilvaniei, pe teritoriul județului Sibiu.[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-vestică a județului Sibiu (la limita de graniță cu județul Alba), în versantul drept al râului Sebeș (la 200 m. amonte de Masa Jidovului), pe teritoriul administrativ al comunei Jina, în apropierea drumului județean DN67C - Transalpina.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona La Grumaji reprezintă un grup de stânci proeminente constituite din șisturi cristaline șiînconjurate de vegetație forestieră alcătuită din păduri de fag (Fagus sylvatica), în asociere cu specii de pin (Pinus L.). Rezervația prezintă un deosebit interes geologic, floristic și peisagistic.

Rezervația naturală (inclusă în situl de importanță comunitară - Frumoasa[2]) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 2 ha.[4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj