Dealul Zackel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Zackel
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Dealul Zackel
Harta locului unde se află Dealul Zackel
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Sibiu county CoA.pngJudețul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașOcna Sibiului
Coordonate45°53′53″N 24°10′12″E () / 45.89806°N 24.17000°E
Suprafață11 ha
Înființare2000

Dealul Zackel este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în sudul Transilvaniei, pe teritoriul județului Sibiu[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Sibiu, pe teritoriul administrativ al comunei Slimnic, în imediata apropiere de drumul național DN14, care leagă municipiul Sighișoara de Sibiu.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ceapa ciorii (Gagea villosa)

Rezervația naturală cu o suprafață de 11 ha. a fost declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și este inclusă în situl de importanță comunitară - Insulele stepice Șura Mică - Slimnic[3].

Dealul Zackel reprezintă un areal natural ce adăpostește o gamă vegetală diversă, alcătuită din elemente specifice regiunilor de stepă; dintre care unele protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I) din 21 mai 1992 - privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[4]; astfel: rușcuță de primăvară (Adonis vernalis), frăsinel (Dictamnus albus), ceapa ciorii (Gagea villosa), salvie (Salvia officinalis), colilie (Stipa capilata) sau hodolean tătăresc (Crambe tataria), precum și o faună bogată în insecte: albine, lăcuste, fluturi, cărăbuși, furnici.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj