Sari la conținut

Cascada Vârciorog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cascada Vârciorog
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cascada Vârciorog
Harta locului unde se află Cascada Vârciorog
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașCâmpeni
Coordonate46°28′48″N 22°41′31″E () / 46.48000°N 22.69194°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare1999, declarat în 2000
AdministratorDirecția Silvică Alba[2]

Cascada Vârciorog este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în sud-estul Munților Bihorului (pe cursul superior al văii Vârciorog, un afluent al râului Arieșul Mare) în extremitatea nord-vestică a județului Alba (la limita de graniță cu județul Bihor), pe teritoriul administrativ al comunei Arieșeni.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 5 ha[5].

Arealul aflat la poalele Vărfului Piatra Grăitoare, reprezintă o cădere (de la o înălțime peste 15 metri) spectaculoasă de apă (cascadă), dezvoltată pe cursul superior al răului Vârciorog.

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

  • Drumul național DN75, pe ruta Câmpeni - Ștei-Arieșeni (la 2 km de Arieseni) - se continuă pe drumul forestier (circa 3.5 km) pe valea Vârciorog pană la cascadă (marcaj punct galben).

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]