Cheile Ordâncușei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Ordâncușei
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Cheile Ordâncușei
Harta locului unde se află Cheile Ordâncușei
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașCâmpeni
Coordonate46°28′17″N 22°50′35″E () / 46.47139°N 22.84306°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1999, declarat în 2000

Cheile Ordâncușei alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Gârda de Sus.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în estul Munților Bihorului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali), în partea nord-vestică a județului Alba, la 2 km de drumul național DN75, care leagă orașul Câmpeni de satul Lunca, Bihor[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Apuseni, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 10 de hectare[4].

Aria protejată suprapusă sitului Natura 2000 - Munții Apuseni-Vlădeasa[5]cuprinde numeroase grote si peșteri, dintre acestea cea mai importantă fiind Peștera Poarta lui Ionele. Pe suprafața teritorială a cheilor se găsește și un pod natural. Prin Cheile Ordancușei trece unul dintre numeroasele marcaje turistice care duc la Ghețarul Scărișoara.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Gârda de Sus

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]