Cheile Ampoiței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Ampoiței
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Ampoiței
Harta locului unde se află Cheile Ampoiței
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașAlba Iulia
Coordonate46°08′08″N 23°23′34″E () / 46.13556°N 23.39278°E[1]
Suprafață15 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Ampoiței alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală se află în extremitatea vestică a județului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Meteș, în sud-estul satului Lunca Ampoiței (pe cursul mijlociu la Pârâului Ampoița) și este străbătută de drumul comunal DC68, care leagă localitatea Remetea de Lunca Meteșului.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 15 ha[5].

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[6] și reprezintă un peisaj geografic puțin modificat de om, conservând în bună parte elementele mediului natural. Relieful accidentat datorat calcarelor compacte este în bună parte împădurit și se remarcă printr-o atractivitate turistică aparte. Cele câteva peșteri constituie un obiect de cercetare pentru speologi, iar vegetația conține unele elemente termofile și mici pajiști stepizate datorate curenților de aer descendenți.

Acces[modificare | modificare sursă]

Aici se poate accesa de pe DN 74 Alba Iulia - Abrud - Brad, până la Gura Ampoiței, de unde se merge pe un drum comunal ce urmează valea cu același nume. Pe primii 2 km, drumul este asfaltat, iar în continuare pietruit. De la Gura Ampoiței până la intrarea în rezervație sunt circa 9 km.

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica "Sf. Nicolae" din satul Presaca Ampoiului

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Note[modificare | modificare sursă]