Calcarele de la Ampoița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calcarele de la Ampoița
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Calcarele de la Ampoița (foto: august 2017)
Calcarele de la Ampoița (foto: august 2017)
Harta locului unde se află Calcarele de la Ampoița
Harta locului unde se află Calcarele de la Ampoița
Localizarea rezervației pe harta țării

Imagine din rezervaţie

Informații generale
Poziția Județul Alba
 România
Cel mai apropiat orașAlba Iulia
Ampoița (sat)
Coordonate46°07′06″N 23°28′45″E () / 46.11833°N 23.47917°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1969, reconfirmat 2000

Calcarele de la Ampoița alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-vestică a județului Alba, în sudul Munților Trascăului (grupă montană a Apusenilor), pe teritoriul administrativ al comunei Meteș (în estul satului Ampoița), în imediata apropiere de drumul național DN74, care leagă municipiul Alba Iulia de Zlatna.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală (cunoscută sub mai multe denumiri: Pietrele de la Ampoița, Pietrele lui Bociacă, Pietrele Gomnușei, Stogurile Popii) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3], în scopul conservării geodiversității geologice și geomorfologice prezente în rezervație.

Arealul Calcarele de la Ampoița (cu o suprafață de 10 hectare) se află în versantul stâng al Văii Ampoiței (unul din afluenții de dreapta al Ampoiului), pe teritoriul căreia se află trei stânci (klippe calcaroase). Rezervația naturală reprezintă o zonă de pajiști cu vegetație saxicolă specifică stâncăriilor, constituită din specii de: mărgică (Melica ciliata), mierluță (Minuartia verna), timoftica (Phleum montanum), hajmă păsărească (Allium flavum), păiuș (Festuca cinerea)[4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Note[modificare | modificare sursă]