Sari la conținut

Calcarele de la Valea Mică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calcarele de la Valea Mică
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Calcarele de la Valea Mică
Harta locului unde se află Calcarele de la Valea Mică
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașZlatna
Coordonate46°04′44″N 23°16′34″E () / 46.07889°N 23.27611°E[1]
Suprafață1 ha
Înființare1969, declarat în 2000

Calcarele de la Valea Mică alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, situată în , situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală aflată în partea central-sudică a Munților Metaliferi, în vestul județului Alba], pe teritoriul administrativ al orașului Zlatna (în nordul satului Valea Mică

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 1 ha.

Aria naturală reprezintă două blocuri calcaroase (klippe de calcare atribuite perioadei geologice a jurasicului) de dimensiuni și înălțimi diferite (12 și 20 m), ce mărginesc drumul comunal DC67 și pârâul Valea Mică (un afluent al Ampoiului) aflate la contactul părții central-sudice a Munților Metaliferi cu Munții Vințului. Pe abruptul stâncilor calcaroase s-au dezvoltat specii ierboase petrofile[4] din familia gramineelor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]