Cheile Întregalde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Întregalde
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din chei
Imagine din chei
Harta locului unde se află Cheile Întregalde
Harta locului unde se află Cheile Întregalde
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Alba
 România
Cel mai apropiat oraș

Modolești (sat)
Coordonate46°15′22″N 23°26′09″E () / 46.25611°N 23.43583°E[1]
Suprafață25 ha
Înființare2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Întregalde este o arie protejată de intres național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a Munților Trascău (1139 m.), pe teritoriul administrativ al comunei Întregalde, satul Modolești și este străbătută de drumul județean DJ107K, Galda de Sus - Mogoș.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 25 ha[5].

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[6] și reprezintă un relief deosebit de pitoresc aflat pe cursul superior al râului Galda, cu numeroase abrupturi, creste ascuțite și turnuri, care conservă totodată numeroase specii rare de plante.

Flora rezervației are în componență arbori și arbusti cu specii de fag (Fagus sylvatica), gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn (Betula pendula), cununiță (Spiraea chamaedryfolia), măceș (Rosa canina) sau mur (Rubus fruticosus).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe specii floristice de stâncărie și pajiște; printre care: floarea de colț (Leontopodium alpinum Cass.), floarea-raiului (Geranium macrorrhizum), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), bulbuc de munte (Trollius europaeus), stânjenel siberian (Iris sibirica), piciorul cocoșului (Ranunculus oreophilus), buzdugan (Sparganium neglectum), ineață (Linum perenne ssp. extraaxillare), ochiul boului de munte (Aster alpinus), toporaș galben de munte (Viola biflora), păiuș roșu (Festuca rubra), iarba vântului (Nardus stricta).

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Aici se poate accesa de pe DN 1 Alba Iulia - Aiud până la Galda de Jos, de unde drumul continuă pe DJ 107K prin satul Modolești (comuna întregalde) până la Mogoș.

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica de lemn "Sf. Ilie" din Întregalde

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Videoreportaj

Note[modificare | modificare sursă]