Cheile Găldiței și Turcului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Găldiței și Turcului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Găldiței și Turcului
Harta locului unde se află Cheile Găldiței și Turcului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Alba
 România
Cel mai apropiat orașTeiuș
Coordonate46°13′45″N 23°24′55″E () / 46.22917°N 23.41528°E[1]
Suprafață80 ha
Înființare1995, declarat în 2000
AdministratorGAL MMTMM[2]

Cheile Găldiței și Turcului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba[3].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-sudică a Munților Trascăului (la o altitudine cuprinsă între 600 și 1.000 m) în bazinul Văii Găldiței (cu afluenții Drogul și Turcului), în vestul județului Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Întregalde și este străbătută de drumul județean DJ106H, care leagă satul Întregalde de Necrilești.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Măceş (Rosa canina)

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[4] și are o suprafață de 80 ha[5].

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Trascău[6] și reprezintă o zonă de chei sculptate în calcare jurasice și ofiolite[7], chei cu versanți abrupți, vârfuri înalte și ascuțite, turnuri, creste sau stânci izolate; cu o vegetație formată în cea mai mare parte din pădure de fag (Fagus sylvatica) în asociere cu specii de gorun (Quercus petraea); arbusti de scoruș (Sorbus dacica), mojdrean (Fraxinus ornus) sau măceș (Rosa canina).

La nivelul ierburilor sunt întâlnite specii floristice de pajiște și stâncărie, printre care și păiușul roșu (Festuca rubra).

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica de lemn din Întregalde

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]