Sari la conținut

Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara
„Piatra Broaștei”
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara
Harta locului unde se află Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașCisnădie
Coordonate45°41′56″N 24°05′46″E () / 45.69889°N 24.09611°E
Suprafață1 ha
Înființare1962, declarat în 2000

Calcarele cu hippuriți de la Cisnădioara („Piatra Broaștei”) este o arie protejată (monument al naturii) de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată în sudul Transilvaniei, pe teritoriul județului Sibiu[1].

Aria naturală se află în sudul județului Sibiu, pe teritoriul administrativ al orașului Cisnădie, în partea sud-vestică a satului Cisnădioara (Valea Argintului), în imediata apropiere de drumul județean DJ106D (Cisnădie - Cisnădioara).

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și are o suprafață de un hectar[3].

Aria naturală (cunoscută și sub denumirea de „Piatra Broaștei”) reprezintă o stâncă sculptată în rocă (rezultată în urma mai multor procese de eroziune desfășurate de-a lungul timpului: îngheț-dezgheț, vânt, spălare, șiroire) și alcătuită din calcare cretacice; un imens recif coralier cu resturi fosile de moluște cu branhii în formă de lamelă (lamelibranhiate), corali și resturi de pești.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]