Sari la conținut

Prințesa Thyra a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Thyra
Prințesă Moștenitoare de Hanovra
Ducesă de Cumberland și Teviotdale
Date personale
Nume la naștereThyra Amalie Caroline Charlotte Anna
Născută29 septembrie 1853(1853-09-29)
Palatul Galben, Copenhaga
Decedată (79 de ani)
Gmunden, Austria
ÎnmormântatăGmunden Modificați la Wikidata
PărințiChristian al IX-lea al Danemarcei
Louise von Hessen-Kassel
Frați și suroriDagmar a Danemarcei
Alexandra a Danemarcei
George I al Greciei
Frederic al VIII-lea al Danemarcei
Prințul Valdemar al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuErnest Augustus, Prinț Moștenitor de Hanovra
CopiiPrințesa Marie Louise
Prințul George William
Alexandra, Mare Ducesă de Mecklenburg-Schwerin
Prințesa Olga
Prințul Christian
Ernest Augustus al III-lea, Duce de Braunschweig
Cetățenie Danemarca Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriHRH Prințesă Moștenitoare de Hanovra
HRH Prințesă Moștenitoare de Hanovra, Ducesă de Cumberland și Teviotdale
HRH Prințesa Thyra a Danemarcei
Familie nobiliarăCasa de Hanovra
Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Semnătură

Prințesa Thyra a Danemarcei (29 septembrie 185326 februarie 1933) a fost fiica cea mică a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și a reginei Louise von Hessen-Kassel. În 1878 s-a căsătorit cu Ernest Augustus, moștenitorul exilat al regatului de Hanovra. Cum regatul de Hanovra fusese anexat Prusiei în 1866, ea și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în exil cu soțul ei în Austria.

Thyra a fost sora regelui Frederic al VIII-lea al Danemarcei, a reginei Alexandra a Regatului Unit, a regelui George I al Greciei și a împărătesei Maria Feodorovna a Rusiei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Christian al IX-lea al Danemarcei cu soția sa și cei șase copii ai lor în 1862. De la stânga la dreapta: Dagmar, Frederic, Valdemar, Christian IX, regina Louise, Thyra, George și Alexandra.

Prințesa Thyra s-a născut la 29 septembrie 1853 la Palatul Galben din Copenhaga ca a treia fiică și al cincilea copil al Prințului Christian și a Prințesei Louise a Danemarcei. Familia ei era relativ obscură până când tatăl ei, Prințul Christian de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, a fost ales de consiliul marilor puteri să-i succeadă vărului său îndepărtat fără copii, regele Frederic al VII-lea, la tronul danez. La doar două luni după nașterea Thyrei, Actul de Succesiune a trecut și Prințul Christian a primit titlul de Prinț al Danemarcei.

În 1863, când Thyra avea 10 ani, regele Frederic al VII-lea a murit și tatăl ei i-a succedat la tronul Danemarcei ca regele Christian al IX-lea. Mai devreme, în același an, fratele ei Vilhelm a fost ales rege al Greciei iar sora ei Alexandra s-a căsătorit cu Eduard, Prinț de Wales. În 1866, cealaltă soră Dagmar s-a căsătorit cu țareviciul Rusiei, Alexandru.

Thyra a fost o tânără femeie atractivă, cu părul închis la culoare și cu ochi albaștri. Mama ei, regina Louise, dorea și pentru cea mai mică fiică o partidă bună așa cum făcuseră fiicele mai mari. Primul pețitor al Thyrei a fost regele Willem al III-lea al Olandei însă acesta era cu 36 de ani mai în vârstă decât ea, așa că a fost refuzat. Mai târziu, el s-a căsătorit cu Emma de Waldeck și Pyrmont. Fiica lor a fost Wilhelmina a Olandei iar descendenții ei stau pe tronul Olandei.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Ducesa de Cumberland cu fiica ei, Prințesa Olga.

La 21 decembrie/22 decembrie 1878, la Copenhaga, Thyra s-a căsătorit cu Ernest Augustus, Prinț Moștenitor de Hanovra. Ernest Augustus era copilul cel mare și singurul fiu al regelui George al V-lea de Hanovra și al soției lui, Prințesa Marie de Saxa-Altenburg.

Înainte de căsătorie, Thyra fusese îndrăgostită de Vilhelm Frimann Marcher, locotenent de cavalerie, iubire din care a rezultat o sarcină.[1] Fratele ei, George I al Greciei, a sugerat ca pentru evitarea scandalului, nașterea să aibă loc la Atena. Presa daneză a scris că era bolnavă de icter.[1] A născut o fată, Maria, la 8 noiembrie 1871 care a fost adoptată de Rasmus și Anne Marie Jørgensen din Odense la scurt timp după naștere și au rebotezat-o Kate; Kate s-a căsătorit în 1902 cu Frode Pløyen-Holstein și a murit în 1964.[2] Marcher s-a sinucis la 4 ianuarie 1872 după o confruntare cu regele.[3]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Bramsen, Bo. Huset Glücksborg i 150 år, 1825 6. juli-1975. Copenhagen: Forum, 1975
  2. ^ Genealogy of the Royal Family of Denmark at www.geocities.com
  3. ^ DIS-Forum :: AneEfterlysning :: Prinsesse Thyras uægte barn at www.dis-danmark.dk