Regina Sofía a Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sofía
Regină a Spaniei
Spain.QueenSofia.01.jpg
Domnie 22 noiembrie 1975 – prezent
Căsătorit(ă) cu Juan Carlos I al Spaniei
Urmași Infanta Elena
Infanta Cristina
Felipe, Prinț de Asturia
Nume complet
Sofía Margarita Victoria Federica
Casa regală Casa de Glücksburg (prin naștere)
Casa de Bourbon (prin căsătorie)
Tată Paul I al Greciei
Mamă Frederika de Hanovra
Naștere 2 noiembrie 1938 (1938-11-02) (76 de ani)
Atena, Grecia
Semnătură Regina Sofía a Spaniei's signature

Sofia de Grecia (Sofía Margarita Victoria Federica; n. 2 noiembrie 1938) este fiica regelui Paul I al Greciei și soția regelui Juan Carlos I al Spaniei.

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei s-a născut la Psychiko, Atena, Grecia la 2 noiembrie 1938, fiind cel mai mare copil al regelui Paul I al Greciei și a reginei Frederika. Regina Sofia a Spaniei aparține Casei de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Atât din partea tatălui cât și din partea mamei este strănepoată a reginei Victoria a Marii Britanii. Fratele ei este regele deposedat de tron, Constantin al II-lea al Greciei. După abolirea monarhiei, titlurile regale n-au fost recunoscute de Constituția Greciei.

Prințesa Sofia și-a petrecut o parte din copilărie în Egipt și Africa de Sud unde familia și-a petrecut exilul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Familia s-a întors în Grecia în 1946. Sofia a absolvit prestigioasa școală „Schule Schloss Salem” din sudul Germaniei, apoi a studiat muzica și arheologia la Atena.

Prințesa Sofia a reprezentat Grecia la navigație la Jocurile Olimpice din 1960. În plus față de spaniolă și greacă, regina Sofía vorbește franceza, engleza și germana.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 14 mai 1962 Prințesa Sofia a Greciei și Danemarcei s-a căsătorit cu Infantele Juan Carlos al Spaniei, pe care l-a întâlnit într-o croazieră în insulele grecești în 1954, la Atena, la biserica Sf. Denis. Prin această căsătorie ea renunță la pretențiile la tronul Greciei și se convertește de la ortodoxism la religia romano-catolică. Transliterarea latină a numelui ei grecesc (Σοφία), Sofia a fost modificată în varianta spaniolă Sofía.

Regina Sofia și regele Juan au trei copii și opt nepoții:

Îndatoriri regale[modificare | modificare sursă]

În afară de a-l însoți pe soțul ei în vizite oficiale și la diferite ocazii, regina Sofía are, de asemenea, angajamente solo. Ea este președinte executiv al Fundației regina Sofía, care în 1993 a trimis fonduri pentru ameliorare în Bosnia și Herțegovina, și este președinte de onoare al Consiliului Regal privind îngrijirea și educația persoanelor cu handicap din Spania, precum și a Fundației spaniolă pentru ajutorul dependenților de droguri.

Are un interes special în programele împotriva dependenței de droguri, călătorind la conferințe, atât în ​​Spania, cât și în străinătate. "Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía" este numit după ea, așa cum este și Aeroportul Reina Sofia din Tenerife. Regina Sofía este adesea văzută ca reprezentând familia regală spaniolă la nunți regale europene, cele mai recente fiind nunta Prințesei Moștenitoare Victoria a Suediei cu Daniel Westling în 2010 și nunta Prințului William, Duce de Cambridge cu Kate Middleton din 2011.

Regina este membru de onoare al Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando și Academiei Regale spaniole de istorie. Ea a primit doctorate onorifice de la Universitatile din Rosario (Bogotá), Valladolid, Cambridge, Oxford, Georgetown, Evora, Universitatea Sf. Maria (Texas), și New York.

Suporteră pasionată a sportului, regina a participat la finala masculină de tenis de câmp de la Wimbledon din 2010 unde l-a văzut pe jucătorul spaniol Rafael Nadal câștigând; de asemenea, a participat la Cupa Mondiale FIFA 2010 unde echipa spaniolă a fost încoronată campioană mondială.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]