Mary Donaldson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mary
Prințesă Moștenitoare a Danemarcei;
Contesă de Monpezat
Date personale
Nume la naștereMary Elizabeth
Născută (51 de ani)
Hobart, Tasmania, Australia
PărințiJohn Dalgleish Donaldson
Henrietta Clark Horne
Căsătorită cuFrederik al Danemarcei
CopiiPrințul Christian (n. 2005)
Prințesa Isabella (n. 2007)
Prințul Vincent (n. 2011)
Prințesa Josephine (n. 2011)
Cetățenie Regatul Danemarcei[*] (–)[1]
 Australia (–)[2][3]
 Regatul Unit (–)[2][3] Modificați la Wikidata
Religie Folkekirken[*][[Folkekirken (Evangelical-Lutheran denomination in Denmark)|​]]
prezbiterianism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
account executive[*][[account executive (person in a services company responsible for its day-to-day relationship with a particular commercial client or prospective client)|​]]
Manager de client
femeie de afaceri
international forum participant[*][[international forum participant (participant in an international conference or forum)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba daneză[4]
limba engleză[4]
limba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri crown princess[*][[crown princess (heir to the throne or wife of the heir to the throne)|​]] (din )
Conte de Monpezat (din )
Familie nobiliarăCasa de Monpezat
princess consort[*][[princess consort (spouse of a prince)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie
Semnătură
Prezență online

Mary Donaldson, Prințesă a Danemarcei, contesă de Monpezat (n. 5 februarie 1972 în Hobart/Tasmania, (Australia) ca Mary Elizabeth Donaldson), este soția prințului moștenitor Frederik al Danemarcei.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Părinții lui Mary sunt de origine scoțiană, tatăl, John Dalgleish Donaldson este profesor universitar de matematică și mama Henrietta Clark Donaldson a decedat în 1997. Mary are trei frați: Jane Alison Stephens, Patricia Anne Woods și John Stuart Donaldson. După moartea mamei ei, tatăl s-a recăsătorit în 2001 cu scriitoarea britanică Susan Moody.

Mary între anii 1974 - 1989, a urmat diferite școli din Houston, Texas și Hobart. A absolvit Dreptul și Comerțul la Universitatea din Tasmania. Între anii 1995 - 2003 a lucrat în domeniul marketing și reclamă la firme ca DDB Needham, Young & Rubicam, Microsoft Business Solutions. L-a cunoscut pe prinț la Sydney, la Jocurile Olimpice de vară din 2000. Mary s-a mutat în Europa în decembrie 2001 și, în timp ce lucra ca profesor de engleză la Paris, a vizitat Danemarca unde a fost fotografiată participând alături de Frederik la nunți și botezuri. La 24 septembrie 2003 curtea daneză a anunțat că regina Margareta a II-a intenționează să-și dea consimțământul asupra căsătoriei în cadrul reuniunii Consiliului de Stat programată pentru 8 octombrie 2003.

Mary Donaldson și Prințul Moștenitor Frederik s-au logodit oficial la 8 octombrie 2003.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

Prințul Moștenitor și Prințesa Moștenitoare a Danemarcei.

Mary Donaldson și Prințul Moștenitor Frederik s-au căsătorit la 14 mai 2004 la Copenhaga.[5] Mary a purtat o rochie semnată de designerul danez Uffe Frank. Nunta a fost celebrată la Palatul Fredensborg.[6] Cuplul a petrecut luna de miere în Africa.

Parlamentul danez a adoptat o lege specială (Legea lui Mary) pentru acordarea cetățeniei daneze, o procedură standard pentru membri străini ai familiei regale. Anterior Mary avusese două cetățenii, pentru Australia și Regatul Unit. Anterior presbiteriană, Mary a devenit luterană. La scurt timp după intrarea în familia regală Mary a semnat un acord de căsătorie, similar cu cele semnate de socrul și cumnata ei. Acordul a fost actualizat la sfârșitul anului 2006. Detalii n-au fost făcute publice însă se poate presupune că sunt detalii legate de probleme financiare, statutul regal, drepturile asupra copiilor în caz de divorț.

Reședința oficială a cuplului este Chancellery House din Palatul Fredensborg situat la 40 km nord de Copenhaga.

La data de 30 aprilie 2008 casa regală daneză a anunțat în presă că ea a primit titlul nobiliar de "contesă de Monpezat".

Copii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ lov om meddelelse af dansk indfødsret til Mary Elizabeth Donaldson 
  2. ^ a b http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3711837.stm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b (PDF) https://www.folketingstidende.dk/samling/20031/lovforslag/L137/20031_L137_som_vedtaget.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b http://kongehuset.dk/den-kongelige-familie/kronprinsparret/hkh-kronprinsessen, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Browne, Anthony; Follett, Christopher (). „Danes cheer as estate agent marries into royal house”. London: TimesOnline. Accesat în . 
  6. ^ „Wedding, 14 May 2004--at official Danish site”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mary Donaldson