Limba macedoneană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
macedoneană
македонски
Vorbită în Republica Macedonia, Serbia, Bulgaria,[1][2] Albania, Grecia, Muntenegru și altele
Număr de vorbitori aproximativ 2 milioane
Sistem de scriere alfabetul chirilic cu 2 litere proprii
Tipologie lingvistică SVO
Clasificare
limbi indo-europene
Statut oficial și codificare
Limbă oficială în Republica Macedonia
ISO 639-1 mk
ISO 639-2 (B) mac, (T) mkd
SIL MKD
Extras
Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Puteți vizita Wikipedia în macedoneană.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Limba macedoneană (macedoneană: Македонски) este o limbă indo-europeană, membră a grupului sudic al limbilor slave, înrudită îndeaproape cu bulgară. Macedoneana este răspândită mai ales în Republica Macedonia. Mai este vorbită în Canada, Grecia, Albania, Serbia, Australia și SUA, având un număr total de vorbitori estimat la 2 milioane. Limba macedoneană folosește alfabetul chirilic.

Macedoneana este singura limbă slavă literară care nu are cazuri pentru substantiv, ci doar trei articole hotărâte. Fenomenul este tipic pentru dialecte bulgare în Rodopi.[necesită citare]

15% din vocabularul macedonenei nu corespunde vocabularului limbii bulgare, iar diferențele au apărut din cauza împrumuturilor lexicale din sârbă de după anul 1913, când cea mai mare parte a Macedoniei a intrat în componența Serbiei (ulterior Iugoslavia), de care s-a separat abia în 1991.[necesită citare]

Între lingviști nu s-a ajuns la un consens cu privire la recunoașterea macedonenei ca limbă distinctă sau dialect al limbii bulgare. [necesită citare]Lingviștii bulgari și din alte țări consideră că macedoneana este un dialect bulgar sud-vestic. Diferențele dintre bulgara literară și macedoneana constau în faptul că la baza limbii literare bulgare stau dialectele bulgăre estice (din zona Mării Negre). Graiurile și dialectele vorbite de populația din vestul Bulgariei (inclusiv din Sofia, capitala țării) sunt mai aproapiate de limba macedoneană (dialectul macedonean) decât de bulgara literară. Vorbitorii nativi ai limbii macedonene din sud-vestul Bulgariei își consideră limba ca dialect al limbii bulgare și nu ca limbă distinctă, de sine stătătoare.

Sunete[modificare | modificare sursă]

Limba macedoneană folosește cinci vocale: /a/, /ɛ/, /i/, /ɔ/, și /u/.

Există de asemenea patru semivocale (/r/, /j/, /l/, și /ł/), și douăzeci și două de consoane.

Ortografie[modificare | modificare sursă]

Alfabetul chirilic macedonean

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primii slavi au venit în Balcani în secolele V-VII-lea. După al doilea război mondial, macedoneana a fost declarată limbă oficială a Republicii Socialiste Macedonia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Wikipedia
Vezi și articolele în

Note[modificare | modificare sursă]