Limba venetă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
venetă
vèneto
Vorbită în Italia Italia
Croaţia Croația
Slovenia Slovenia
Regiuni coasta Marii Adriatice
Număr de vorbitori 2.180.387 (2000)
Sistem de scriere alfabetul latin (variantă venețiană)
Tipologie lingvistică SVO
Clasificare
limbi indo-europene
Statut oficial și codificare
ISO 639-2 roa
SIL vec
Extras
Tuti i èsari umani i nase łìbari e conpagni in dignità e diriti. Sti qua i xe dotai de raxon e de cosienzsa e i ga da agir i uni co qûeł'altri inte'n spìrito de fradełanzsa.
Puteți vizita Wikipedia în venetă.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Limba venetă (sau venețiană; în italiană veneto, în venetă vèneto) este o limbă romanică vorbită de două milioane de oameni, în principal în regiunea italiană Veneto. Este adesea considerată dialect al limbii italiene, inclusiv și de către vorbitori, dar prezintă diferențe structurale clare față de italiana standard.

Limba venetă nu trebuie confundată cu italiana venețiană. Deși cele două limbi s-au influențat reciproc, sînt clasificate pe ramuri diferite ale limbilor romanice italo-vestice: limba italiană aparține de grupul limbilor italo-dalmate (împreună cu limbi precum dalmata și siciliana), în timp ce limba venetă face parte din grupul limbilor galo-iberice, înrudindu-se astfel mai îndeaproape cu limba franceză decît cu italiana.[1]

De asemenea, limba venetă nu trebuie confundată nici cu limba venetică, o limbă indo-europeană dispărută, care se vorbea în aproximativ aceeași regiune și care s-a păstrat numai sub forma cîtorva sute de inscripții datate în secolele VI î.Hr.I î.Hr.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clasificare conform publicației Ethnologue: limba venetă, limba italiană

Legături externe[modificare | modificare sursă]