Sari la conținut

Limba mirandeză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Limba mirandeză
lhéngua/léngua mirandesa
Mirandés
Număr de vorbitori15.000[1]  Modificați la Wikidata
Sistem de scrierealfabetul latin
Mirandes alphabet[*][[Mirandes alphabet |​]]  Modificați la Wikidata
Clasificare
Statut oficial și codificare
Organ de
reglementare
Anstituto de la lhéngua mirandesa[*][[Anstituto de la lhéngua mirandesa (Mirandese Language institute in Portugal)|​]]  Modificați la Wikidata
ISO 639-2mwl[2]  Modificați la Wikidata
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
mwl[2]  Modificați la Wikidata
Răspândire în lume
Răspândire în lume
Puteți vizita Wikipedia în Limba mirandeză.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Limba mirandeză (lhéngua mirandesa în mirandeză; língua mirandesa sau mirandês în portugheză) este o limbă vorbită în nord-estul Portugaliei, recunoscută de Parlamentul portughez în 1999[necesită citare].

Mirandeza are un corp gramatical distinct (fonetică, fonologie, morfologie și sintaxă independente)[necesită citare] datând din perioada formării Portugaliei (secolul XII)[necesită citare]. Rădăcinile sale se găsesc în latina vorbită din nordul Peninsulei Iberice (portugheza provine din nord-vest). Este un dialect foarte bine păstrat al vechii limbi leoneze din Iberia de nord, care astăzi se înrudește cu limba asturiană, care, la rândul său, este considerată de mulți ca fiind un dialect al limbii spaniole.

Astăzi, mirandeza este folosită, mai mult ca a doua limbă, de către 15 000 de persoane (deși pentru unii încă mai este limba primară) în satele municipalității Miranda do Douro și în trei sate din municipalitatea Vimioso, pe o suprafață de 484 km², cu ramificații în alte sate din municipalitățile Vimioso, Mogadouro, Macedo de Cavaleiros și Bragança. Există trei dialecte: "mirandeza normală", "mirandeza de graniță" și "mirandeza Sendinês". Cei mai mulți vorbitori cunosc și portugheza, sau chiar și spaniola.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Limba mirandeză